Iš Pietų Korėjos grįžęs VILNIUS TECH alumnas P. Juselis: „Parsivežiau neįkainojamą ekonomikos inžinerijos studijų programos patirtį“

Su ekonomika susiduriame beveik visose gyvenimo srityse: dirbdami ir ilsėdamiesi, mokydamiesi ir atostogaudami, būdami geros savijautos ar sirgdami. Geriau suprasti pasaulį ir kaip veikia jo dėsniai – kas lemia prekių ir paslaugų kainą, kodėl vidutinis pragyvenimo lygis vienose šalyse didesnis nei kitose, kodėl didėja ar mažėja socialinė atskirtis – padeda ekonomikos žinios. Tuo tarpu ekonomikos inžinerija šias žinias sujungia su inžineriniais metodais, kurie padeda praktiškai spręsti problemas ir efektyviai valdyti išteklius. 

Tai galėtų patvirtinti Povilas Juselis – VILNIUS TECH Verslo vadybos fakulteto Ekonomikos inžinerijos bakalauro studijų programos alumnas. Savo žinių lauką jis dar labiau praplėtė pasinaudojęs nuostabia studijų programos dvigubo diplomo galimybe ir studijavęs Pietų Korėjoje, kad geriau pažintų Azijos rinką bei šalies kultūrą. P. Juselis dalijasi savo patirtimi ir įžvalgomis apie gyvenimą ir studijas Azijoje, kurios padėjo jam tapti konkurencingu specialistu tiek pasaulinėje, tiek Lietuvos rinkoje.

Kas paskatino pasirinkti Ekonomikos inžinerijos studijų programą VILNIUS TECH Verslo vadybos fakultete?

Nuo pat vaikystės domėjausi įvairiomis veiklomis, kurios padėjo man atskleisti ir ugdyti savo asmenybę. Baigus mokyklą Marijampolėje, nuo galimybių studijuoti sukosi galva – norėjau būti visur. Buvo svarstymų stoti tiek į menų, tiek į pedagogikos studijas. Tačiau atlikęs kelis asmenybės ir profesinius testus, pasikonsultavęs su mokytojais ir artimais žmonėmis, nusprendžiau žengti ekonomikos mokslų kryptimi. 

Pasirinkus studijų kryptį, kitas žingsnis buvo pasirinkti universitetą, o tai buvo ne ką lengvesnis uždavinys. Svarsčiau tiek apie Lietuvos, tiek apie užsienio universitetus, ir, pildant studijų pasirinkimus LAMA BPO, netikėtai atradau Ekonomikos inžineriją. Dėmesį iš karto patraukė pats pavadinimas. Perskaičius studijų programą, labai sudomino studijų moduliai, siūlomos galimybės ir, žinoma, dvigubas diplomas (nors tuo metu dar nelabai supratau, ką tai reiškia ir kokią naudą gausiu). Sudėjus visus pliusus ir minusus, mano pasirinkimas tapo aiškus – VILNIUS TECH Verslo vadybos fakultetas. Gavus kvietimą studijuoti, iš karto turėjau didelius lūkesčius, kurie atsipirko su kaupu.

Pasirinkote dvigubo diplomo studijų programą bei studijavote Pietų Korėjos Nacionaliniame Kyungpook universitete. Ar pirmasis įspūdis apie Pietų Korėją skyrėsi nuo tikrovės, kai ten praleidote daugiau laiko?

Vos tik įsibėgėjus pirmam semestrui VILNIUS TECH universitete Verslo vadybos fakultete, jau nedrąsiai galvojau apie studijas Pietų Korėjoje ir svajojau apie korėjietišką kimchi. Žiūrėdamas įvairius vaizdo įrašus internete ir skaitydamas kelionių tinklaraščius, buvau sužavėtas Korėjos kultūra ir šalies grožiu. Nuvykus ten, iš karto pasitiko dideli stikliniai dangoraižiai su neįskaitomais „hieroglifais“ ir be galo žmonių apkrautos gatvės. Pirmas įspūdis niekada neišnyko, o su laiku tik stiprėjo ir net pradėjo patikti. Nuolat judančiose gatvėse pamatysi amą atimančias reklamas, perpildytose gatvėse visada sustosi pasigrožėti žmonėmis ir net tuo momentu, kai jautiesi vienas ir pasimetęs, visada atsiras bent vienas žmogus iš minios, kuris sustos paklausti: „Hi, how are you doing? Do you need help?“. Apkeliavęs šalį, pamačiau įspūdingas šventyklas, sužinojau apie šalies istoriją ir sutikau žmonių, su kuriais iki šiol palaikau ryšį ir kuriu draugystę. Tad pirminiai lūkesčiai buvo nepalyginamai mažesni nei tai, ką gavau ir patyriau.

Kokie kultūriniai skirtumai buvo didžiausias iššūkis adaptuojantis prie gyvenimo ir studijų Pietų Korėjoje?

Didžiausi kultūriniai skirtumai, palyginti su Lietuva, kuriuos pastebėjau, yra korėjiečių paslaugumas ir noras padėti. Viena įsimintiniausių istorijų nutiko, kai norėdamas pagelbėti savo pažįstamai susikrauti daiktus į traukinį, buvau uždarytas traukinyje, kuris vakare važiavo per visą šalį tiesiai į Seulą, be jokių sustojimų. Neturėjau nei piniginės, nei kitų būtinų daiktų keliaujant, o vietiniai gyventojai mielai padėjo naktį grįžti į Daegu miestą. Šios kelionės metu jaučiausi labai ramus ir dėkingas vietiniams už supratingumą ir pagalbą. Nors kelionė baigėsi nedidele bauda, net ir pareigūnai pasiūlė savo pagalbą. Kitas didžiausias iššūkis buvo maistas. Jis arba aštrus, arba saldus. Užtrukau beveik pusę metų, kol galėjau juo mėgautis ir neverkti (dėl aštrumo) valgydamas. Dabar tai kelia didelę šypseną. Taip pat nustebino tai, kad šalis yra labai saugi. Visos gatvės yra stebimos kameromis, daugelis žmonių savo daiktus palieka tiesiog kavinėse kelioms valandoms be priežiūros ir jų daiktų niekas nepajudina. Kalbant apie vietinius, svarbu paminėti, kad daugelis korėjiečių yra gan nedrąsūs, tad reikia daug fantazijos ir pastangų norint juos prakalbinti ir užmegzti pažintis.

Kokia buvo jūsų kasdienybė studijuojant Pietų Korėjoje? Kaip tai skyrėsi nuo studijų Lietuvoje?

Studijuojant Kyungpook National University, didelį įspūdį paliko dėstytojų atvirumas ir naujų mokymo metodų taikymas. Su dėstytojais paskaitų metu eidavome į šalia esančias kavines, aptardavome dienos naujienas ir, atsigaivinę šalta kava, integruodavome diskusijas į paskaitų temas. Daug dėmesio buvo skiriama grupiniams darbams, kurių metu vieną kartą teko keliauti visai grupei į maisto turgų, kuriame reikėjo nufilmuoti projekto pristatymą. Mokslai buvo interaktyvūs ir kūrybiški, tad mokytis nebuvo nuobodu. Didžiausias skirtumas, lyginant studijas Lietuvoje ir Korėjoje, sakyčiau, yra tas, kad modulio grupėje gali mokytis tiek pirmakursiai, tiek jau paskutinio kurso studentai, nes ten daugelį modulių jie renkasi patys pagal tai, kas juos tuo metu domina.

Ar turėjote galimybę dalyvauti kokiose nors ypatingose akademinėse ar socialinėse veiklose Kyunpook universitete? Kaip jos prisidėjo prie Jūsų asmeninio ir profesinio tobulėjimo?

Veiklų universitete netrūko, pats universitetas organizavo daug veiklų ir išvykų studentams, kurios leido susipažinti su daugiau žmonių ir pamatyti daug Korėjos paslėptų lobių. Be to, universiteto festivalio metu pavyko sudalyvauti atlikėjo PSY koncerte ir kartu su minia žmonių šokti OPA GANGNAM STYLE šokį! Pats sudalyvavau universiteto organizuojamame konkurse, kurio metu reikėjo sukurti vaizdo klipą apie gyvenimą Korėjoje ar universitete. Pavyko laimėti antrąją vietą (nuoroda į videoklipą, kuriame rasite daug patarimų prieš atvykstant į KNU universitetą; https://youtu.be/EJICwvBQUoU?si=DJcY4aWB6f3kTAru)! Asmeniškai rekomenduoju dalyvauti visose veiklose, nes tai labai padeda atrasti naujų žmonių, geriau pažinti šalį ir labiau įgauti pasitikėjimo savimi.

Kaip gyvenimas ir studijos P. Korėjoje padėjo Jums išplėsti savo pasaulėžiūrą ir supratimą apie tarptautinį verslą bei ekonomiką?

Patyrimas Pietų Korėjoje leido ne tik suprasti, bet ir praktiškai pritaikyti žinias, kad kiekvienoje kultūroje yra daug dalykų, kurie vieniems atrodo nereikšmingi, kitiems tai yra kertiniai veiksniai. Pavyzdžiui, Korėjoje apsikeičiant kontaktais ar vizitine kortele yra labai svarbu ją išanalizuoti, skirti laiko apžiūrint, pakomentuoti ir žinoma pagirti, kitu atveju tai gali būti suprasta kaip didelė nepagarba. Lietuvoje vizitinės  kortelės laikomas tik kaip formalus atributas, kuris greitai nugula kišenėje. Tad būdamas užsienyje, ir sutikęs žmonių iš kitų šalių, supratau, kaip svarbu yra pasidomėti net mažiausiomis smulkmenomis.

Kokie svarbiausi įgūdžiai ir žinios, kuriuos įgijote VILNIUS TECH Verslo vadybos fakulteto Ekonomikos inžinerijos studijų metu, padeda Jums dabartinėse asmeninėse ir profesinėse veiklose?

Studijų metu pavyko išsiugdyti daug „minkštųjų“ įgūdžių, kurie dabar leidžia efektyviai planuoti laiką, aptikti problemas ir rasti greitus sprendimus, pagrįstai apginti savo mintis ir megzti naujus ryšius. Šie įgūdžiai ypatingai svarbūs dabartinėje darbo rinkoje ir leidžia tapti konkurencingesniu. Įgytos programavimo ir duomenų analizės žinios leidžia efektyviai analizuoti duomenis, juos prognozuoti ir lengviau spręsti kylančias problemas. Gautos ekonomikos žinios leidžia geriau valdyti savo finansus, suprasti pasaulio ekonomikos veikimą ir numatyti ateities tendencijas, kurių dėka galima sumažinti finansines rizikas ir atsakingiau planuoti ilgalaikius finansinius tikslus. Tuo pačiu, baigtos studijos suteikė dvigubą diplomą, kuris yra puikus įrodymas būsimiems darbdaviams apie mano turimą itin vertingą tarptautinę patirtį, platesnį akademinį akiratį, apjungiantį dviejų, skirtinguose žemynuose ir kultūrose esančių universitetų žinias.

Ką patartumėte būsimiems studentams, svarstantiems apie Ekonomikos inžinerijos studijų programą VILNIUS TECH universitete Verslo vadybos fakultete?

Jei dažnai save pagaunate besidomint pasaulinėmis naujienomis, politika, technologijomis ir finansais, jei norite išmokti ne tik ekonomikos terminų, bet ir mokėti apskaičiuoti vienų ar kitų rodiklių poveikį kitiems, manau, kad tikrai save čia rasite. Prisijungę prie studentų gretų, nebijokite išmėginti savęs ne tik akademiniuose užsiėmimuose, bet ir pasinaudokite universiteto siūlomomis galimybėmis – studentų atstovybe, sporto, meno klubais ar kitais. Taip pat išnaudokite siūlomus projektus ir tarptautines galimybes. Tai atneš daug naujų pažinčių, suteiks naujų įgūdžių ir patirčių. Pamatysite, kad mokytis artėjantiems egzaminams bibliotekoje bus žymiai smagiau ir lengviau su draugu pašonėje. Taip pat pastebėsite, kad siekti savo profesinių, ar asmeninių tikslų bus lengviau, turint jau tam tikrą patirtį.

VILNIUS TECH Verslo vadybos fakulteto Ekonomikos inžinerijos (dvigubo diplomo su P. Korėjos Nacionaliniu Kyungpook universitetu) bakalauro studijų programa suteikia ne tik tvirtą teorinį pagrindą, bet ir praktines žinias, kurios yra itin svarbios šiuolaikiniame globaliame pasaulyje. Ši programa suteikia galimybę studijuoti Pietų Korėjoje pasirinkus dvigubo diplomo programą ir tapti konkurencingu specialistu, pažįstančių tiek Europos, tiek Azijos rinkas. Dėmesys dirbtinio intelekto taikymui ekonominių reiškinių analitikoje ir galimybė naudotis Bloomberg terminalu leidžia analizuoti rinkas, makroekonominę regionų situaciją bei stebėti pramonės ir įmonių raidos tendencijas, naudojant realius duomenis.

Kviečiame susipažinti su studijų programa. 

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-18 10:57
Švietimas ir mokslas, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Gedeikytė
VILNIUS TECH Viešosios komunikacijos direkcijos išorinės komunikacijos projektų vadovė
Vilniaus Gedimino technikos universitetas
862669845
[email protected]
pasidalinti
atgal