Prezidentas Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime: tarptautinė bendruomenė turi laikytis aukščiausių demokratijos standartų

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Jungtinėje Karalystėje dalyvauja Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime.

Apskritojo stalo diskusijos metu šalies vadovas visų pirma pabrėžė, kad šiandien Europos ir viso pasaulio bendruomenė susiduria su daugybe geopolitinių iššūkių – Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą, suirutė Artimuosiuose Rytuose ir įtampa Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Pasak Prezidento, reaguodama į šiuos glaudžiai tarpusavyje susijusius iššūkius, tarptautinė bendruomenė turi laikytis aukščiausių demokratijos standartų ir tarptautinės teisės principų.

Lietuvos vadovas išskyrė pagrindines sąlygas ginant demokratiją ir jos principus: investicijos į civilinį pasirengimą, demokratinio atsparumo stiprinimas Europoje ir už jos ribų, panašiai mąstančių šalių bendradarbiavimo stiprinimas. Prezidento teigimu, nacionaliniu lygmeniu turime dėti daugiau pastangų stiprindami mūsų visuomenių ir verslo atsparumą, ypatingos svarbos infrastruktūros objektų apsaugą ir institucinius pajėgumus.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva yra įsipareigojusi skatinti demokratiją, žmogaus teises ir atskaitomybę. „Mes ir toliau inicijuosime ir skatinsime tarptautines priemones, siekdami Rusijos atsakomybės už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus, taip pat teisingumo jų aukoms“, – teigė Prezidentas akcentuodamas, kad tai yra vienas iš pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai prioritetų – dirbama siekiant įsteigti Specialųjį tarptautinį tribunolą ir siekiama Rusijos atsakomybės už agresijos nusikaltimą Ukrainai.

Šalies vadovas teigė, kad Lietuva ir toliau teiks prieglobstį kovojantiems už demokratiją Baltarusijoje ir Rusijoje, kovos su dezinformacija ir hibridinėmis grėsmėmis.  Pasak Prezidento, kovodama su dezinformacija, Lietuva laikosi tarpsektorinio požiūrio, įtraukdama ne tik valstybines institucijas, bet ir nevyriausybines organizacijas, žiniasklaidą, verslą, ir glaudžiai koordinuoja veiklą nacionaliniu lygiu. „Palaikome idėją sukurt Europos politinės bendrijos tinklą, skirtą kovai su užsienio kišimusi ir manipuliavimu informacija (Foreign Interference and manipulation of information – FIMI), kuris pagerins kovos su dezinformacija koordinavimą tarptautiniu lygiu“, – sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, vienas pagrindinių tikslų šiandienos geopolitiniame kontekste turėtų būti visuomenių atsparumo didinimas. Apskritojo stalo diskusijai „Ginant ir saugant demokratiją“ pirmininkavo  Prancūzijos ir Moldovos prezidentai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-18 14:53
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
[email protected]

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal