Prezidentas susitikime su Norvegijos Premjeru aptarė Baltijos jūros regiono saugumą, kovą su nelegalia migracija

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Europos politinės bendrijos (EPC) susitikimo paraštėse susitiko su Norvegijos Ministru Pirmininku Jonu Gahru Støre. Lietuvos ir Norvegijos vadovų susitikime daugiausia dėmesio skirta šalių bendradarbiavimui gynybos ir ekonomikos srityse, hibridinių grėsmių ir paramos Ukrainai klausimams aptarti.

Prezidentas susitikime pabrėžė, kad Lietuva vertina Norvegijos reikšmingą indelį į Baltijos regiono saugumą – dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Lietuvoje, taip pat Baltijos oro policijos misijoje.

Šalies vadovas pažymėjo, kad tikisi sėkmingo tolesnio karinio bendradarbiavimo, ir padėkojo už Norvegijos pasiryžimą pratęsti dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje po 2024 m.

Pasak Prezidento, tiek Lietuva, tiek Norvegija ribojasi su agresore Rusija, todėl vienodai supranta jos keliamas grėsmes ir neabejoja NATO rytinio flango stiprinimo būtinybe.

„Tiek Lietuva, tiek Norvegija patyrė Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos atakas hibridiniame kare prieš Vakarus. Negalime leisti Rusijai piktnaudžiauti tarptautine humanitarine teise. Privalome priimti sprendimus Europos lygmeniu, kad turėtume visas reikalingas teisines priemones siekiant užkirsti kelią agresoriaus bandymams instrumentalizuoti nelegalios migracijos srautus“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas susitikime taip pat pasidžiaugė dvišaliu ekonominiu bendradarbiavimu bei sėkmingu ES ir Norvegijos susitarimu dėl Europos ekonominės erdvės finansinių mechanizmų. Pasak Prezidento, Lietuva vertina Norvegijos indėlį į Lietuvos ekonomiką ir teigiamą šio mechanizmo poveikį mūsų dvišalių santykių plėtrai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2024-07-18 16:24