Bendrovė „Okata“ Ukrainoje inicijavo du saulės elektrinių projektus - jai naudosis 11 įstaigų

Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Okata“ inicijavo du saulės energijos projektus Ukrainoje.  Bendras abiejų saulės elektrinių galingumas sieks kiek daugiau nei 974 kWp, o pagaminta elektros energija naudosis 11 Ukrainoje įsikūrusių viešųjų įstaigų: reabilitacijos centrai, ligoninės ir licėjai.

Projekto įgyvendinimo darbai prasidėjo rugpjūčio mėnesio pabaigoje, pasirašius sutartį su Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra. Projektai finansuojami Klimato kaitos programos lėšomis, kurias administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Bene trečdalį lėšų skiria bendrovė „Okata“ kartu su partneriais.

2021 m. per Ukrainą tekėjo daugiau nei 40 milijardų kubinių metrų (mlrd. m3) rusiškų dujų, o tai sudarė apie trečdalį Rusijos eksporto į kitas Europos šalis. Tačiau per 2022 m. Rusijos invaziją į Ukrainą, kai kuri energetikos infrastruktūra buvo sunaikinta. Dėl karo veiksmų didžioji dalis viešųjų įstaigų, namų yra likusi be elektros energijos. Saulės elektrinės projekto įgyvendinimas sumažintų priklausomybę nuo importuojamų gamtinių dujų, iškastinio kuro, elektros naudojimo iš tinklo. Šis projektas padidins tvarios, nenutrūkstamos elektros energijos tiekimą.

Anot partnerių, skaičiuojama, kad įrengtos saulės elektrinės per metus pagamins apie 1 062 931 kWh. Tai užtikrins daugiau nei 76 proc. šiuo metu įstaigose sunaudojamos elektros energijos.

Šių saulės elektrinių įrengimas pirmas „Okata“ bendrovės bendradarbiavimo su Ukraina rezultatas, leisiantis dar labiau sutvirtinti šalių ryšius. Šioje šalyje tai bus pirmieji įgyvendinti bendrovės projektai.

Pranešimą paskelbė: MB Komunikacijos agentūra VIRTUOZAI
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-19 16:27
Tarptaut.santykiai, Energetika
Kontaktinis asmuo
Vilius Mackonis
Direktorius ir pirmasis smuikas
MB Komunikacijos agentūra VIRTUOZAI
37065551101
[email protected]
pasidalinti
atgal