Kviečia į nemokamas konsultacijas apie žiedinės ekonomikos principų taikymą

Žiedinės ekonomikos principai, skatinantys resursų taupymą ir atliekų mažinimą, vis labiau integruojami tiek į startuolių ir verslų kūrybos procesus, tiek visuomenei atvirose kūrybinėse dirbtuvėse (angl. „makerspace“). Kokia to nauda ir iššūkiai tenka kūrėjams bei vartotojams? Lietuvos verslo paramos organizacijoms, kūrybinių dirbtuvių koordinatoriams, kūrėjams ir menininkams, verslams ir savivaldos atstovams Tech-Park Kaunas atveria nemokamas konsultacijas. 

Iššūkius kelia pradžios 

Europoje, kur tvarumas yra prioritetas, žiedinės praktikos integravimas į kūrėjų erdves skatina efektyvų išteklių naudojimą ir prisideda prie ekologiškesnės ateities. Žiediniai metodai yra ypač naudingi pradedančiųjų verslininkų ir apskritai kūrėjų bendruomenėms, nes jie ne tik padeda sumažinti atliekų kiekį, bet ir skatina inovacijas ir naujų technologijų kūrimą, kas gali suteikti konkurencinį pranašumą ir kurti naujas darbo vietas“, – sako Živilė Paužaitė, koordinuojanti Tech-Park Kaunas tvarumo veiklas, Parko kokybės vadovė bei „Interreg BJR“ programos „Circular Spaces“ projekto komandos viena iš atstovių Lietuvoje. 

Daugiau nei 100 inovacijų kūrėjų bendruomenę vienijančio Tech-Park Kaunas ekspertai pastebi, kad įgyvendinant žiediškumą, teigiamiems pokyčiams katalizuoti reikalingos žinios ir patirtys. „Technologijų parkai tampa mokymų ir praktikos centrais, skatinančiais bendradarbiavimą bei keitimąsi žiniomis. Čia žiediniai principai atitinka tiek startuolių, tiek kūrybinių dirbtuvių vertybes, diegia įprotį kūrėjams generuoti idėjas, turinčias tvarumo dimensiją“, – akcentuoja Tech-Park Kaunas direktorius Paulius Nezbitauskas. 

Startuoliai dažnai veikia su ribotais ištekliais, todėl žiedinė praktika yra labai svarbi. Pakartotinai naudojant medžiagas, dalinantis ištekliais ir kuriant ilgaamžiškumą užtikrinantį dizainą, startuoliams sudaromos sąlygos kurti perspektyvias inovacijas“, – sako žiedinės ekonomikos principų pritaikymo Baltijos jūros regiono kūrybinėse dirbtuvėse „Interreg BJR“ programos „Circular Spaces“ projekto komandos viena iš atstovių Lietuvoje ir Tech-Park Kaunas veiklos organizavimo departamento direktorė Vaiva Kelmelytė. 

Dėmesys žiediškumui Lietuvoje – dar prieš dešimtmetį 

Nors žiediškumas nebėra naujovė, verslai dažnai šį principą interpretuoja skirtingai ir ieško įkvėpimo, kaip tai taikyti savo veikloje. Vienos tokių vietų, visuomenei atviros inžinerinės kūrybinės dirbtuvės, turi didelį žiedinės praktikos integravimo potencialą, taip skatindamos efektyvų išteklių naudojimą.  

„Kūrybinės dirbtuvės Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje gyvuoja jau dešimtis metų. Tai erdvės, kuriose žmonės gali savo rankomis gaminti įvairius daiktus, užsiimti inžinerine kūryba ir eksperimentuoti su naujomis idėjomis. Pastarąjį dešimtmetį šiose dirbtuvėse ypač suaktyvėjo žiedinės ekonomikos principų taikymas, o prieš penkerius metus šią kryptį dar labiau sustiprino politinės deklaracijos, teisiniai ir reguliaciniai dokumentai“, – pastebi prie „Circular Spaces“ iniciatyvų prisijungęs Žiedinės ekonomikos ekspertas doc. dr. Visvaldas Varžinskas. 

Pokyčius skatina vartotojai 

Ekspertas akcentuoja, kad vis daugiau vartotojų renkasi atsisakyti greitosios mados ir pradeda naudoti daiktus ilgiau, taip mažindami atliekų kiekį ir poveikį aplinkai. Šis pokytis sutampa su dirbtuvių filosofija, kur svarbu taupyti resursus, kurti naujus produktus iš pakartotinai naudojamų medžiagų bei tenkinti smalsumą, sutvarkant ir atnaujinant senus daiktus. 

„Vartotojams vis labiau rūpinantis aplinkosauga, verslai taip pat privalo reaguoti į šiuos poreikius. Tai keičia linijinį modelį „gamink, suvartok ir išmesk“, atliekos tampa žaliavomis kuriant  naujus produktus, siūlant įvairias paslaugas, kurios padeda sumažinti atliekų kiekį“, – teigia doc. dr. Visvaldas Varžinskas. 

Pokytis – nuo produkto iki funkcijos  

Pasak eksperto, Žiedinės ekonomikos principai skatina dematerializaciją ir naujų verslo modelių atsiradimą. Keičiasi pati vartotojų ir gamintojų filosofija, tampa svarbu ne pats produktas, bet funkcija, kurios vartotojas nori.  

„Pavyzdžiui, biuruose populiarėja nuomojami kavos aparatai ir kopijavimo įrenginiai, kurie naudojami ilgiau ir efektyviau. Vartotojui nebereikia įsigyti ir eksploatuoti brangių įrenginių, kuomet jam reikia tik funkcijos – puodelio kavos ar dokumento kopijos. Taip ne tik sumažinamas atliekų kiekis, taupomi finansiniai ištekliai, bet ir skatinamos inovacijos. Kūrybinės dirbtuvės tampa naujų žiedinio verslo idėjų prototipavimo centrais. Norintys produktų inovacijas pristatyti pramonei ir investuotojams, čia kūrėjai išbando 3D spausdinimo naujoves, medžiagų perdirbimo technologines galimybes, naujai sukurtų pilotinių gaminių savybes“, – pabrėžia doc. dr. Visvaldas Varžinskas. 

Šį rudenį prasideda konsultacijos 

Europos žaliajam kursui keičiant tiek ekonomines, tiek politines darbotvarkes, žiedinės ekonomikos principų integravimas tampa ne tik privalumu, bet ir būtinybe. Verslų atstovai pastebi kylančius iššūkius; pabrėžia, poreikį nuolat investuoti į švietimą ir infrastruktūrą, kad būtų galima efektyviai valdyti resursus ir atliekas. Vis dėlto, augantis susidomėjimas tvarumu ir naujos technologijos teikia vilčių, kad šie iššūkiai bus įveikti. 

„Verslo paramos organizacijų ir kūrybinių dirbtuvių atstovus, kūrėjus ir menininkus, verslus ir savivaldos atstovus kviečiame registruotis nemokamoms individualioms konsultacijoms. „Interreg BJR“ programos projekto „Circular Spaces“ tarptautinės komandos kartu su Tech-Park Kaunas sukurta mokymų programa atveria galimybę pagilinti žinias apie žiedinę ekonomiką ir jos pritaikymą“, –  sako Živilė Paužaitė, koordinuojanti Tech-Park Kaunas tvarumo veiklas, Parko kokybės vadovė bei „Interreg BJR“ programos „Circular Spaces“ projekto komandos viena iš atstovių Lietuvoje. 

Susidomėjusius žiedinės ekonomikos principų taikymu kūryboje registruotis kviečiame iki rugpjūčio 10 d.: https://www.techpark.lt/ziedines-konsultacijos  

Pranešimą paskelbė: VšĮ Kauno mokslo ir technologijų parkas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-22 11:12
Verslas, ekonomika, finansai, Ekologija
Kontaktinis asmuo
Vita Veržukauskė
Viešųjų ryšių specialistė
Tech-Park Kaunas
[email protected]
pasidalinti
atgal