Aktyvus žingsnis į integraciją: sportas kaip migrantų įtraukties priemonė

Projektas „Street Sports for All“ („Gatvės sportas visiems“), vykdomas AY Instituto bei finansuojamas ES lėšomis, pradėtas dar 2022 m. rugsėjį. Dvejų metų trukmės projektas tebevyksta, vis stiprinant ryšius tarp migrantų bei vietos bendruomenių.

Sportas kaip integracijos priemonė

Projekto tikslas – naudojant sportą kaip priemonę, mažinti kultūrinius skirtumus ir palengvinti migrantų integraciją į naujas bendruomenes. Teikdami nemokamus sporto užsiėmimus ir organizuodami įvairias veiklas, skatiname fizinę sveikatą ir tarpusavio supratimą.

Iryna, dalyvė, dalijasi savo įžvalgomis: „Projektas yra nuostabus, nes suteikia galimybę išbandyti įvairias sporto šakas - nuo šokių iki bokso, susitikti su bendraminčiais ir galbūt susirasti naują pomėgį. Užsiėmimai buvo įtraukiantys ir tinkami visiems įgūdžių lygiams. Man patiko atmosfera kiekvienoje pamokoje, kurioje dalyvavau, buvo ne tik smagu ir linksma, bet ir informatyvu. Treneriai ir organizatoriai leido visiems jaustis laukiamiems ir užtikrino saugią aplinką. Ačiū už šią puikią iniciatyvą!“

Tarptautinės patirties mainai

Projekto metu vyko pažintiniai vizitai į Maltą, Italiją ir Švediją, kurių pasirinkimą lėmė jų specifinės migrantų situacijos. Maltoje, šalyje mažesnėje nei Lietuva, gyvena apie 20,000 migrantų, daugiausia atvykusių per Viduržemio jūrą. Dalyviai tyrinėjo, kaip sporto programos prisideda prie šių naujų gyventojų integracijos. Italijoje, kur yra viena iš pagrindinių migrantų įvažiavimo taškų į Europą, sporto iniciatyvos siekia socialinę įtrauktį, ypač atsižvelgiant į daugiau nei 6 milijonus čia gyvenančių migrantų. Švedijoje, vien 2023 m. priėmusioje apie 84 tūkstančius migrantų, projekto dalyviai susipažino su įkvepiančiomis istorijomis iš ten gyvenančiųjų.

Sporto klasių įtaka bendruomenei

Daugiausiai dėmesio sulaukė dviejų etapų nemokami sporto užsiėmimai migrantams ir vietiniams gyventojams. Pirmasis etapas vyko 2023 m. pavasarį, o antrasis etapas šiuo metu artėja į pabaigą, siūlydamas įvairias veiklas, pritaikytas skirtingiems pomėgiams ir įgūdžiams, tokiems kaip krepšinis, tinklinis, gatvės šokiai ir kitos sporto šakos.

Aistė, projekto dalyvė, dalijasi įspūdžiais: "Projektas suteikė puikią galimybę susipažinti su naujais žmonėmis ir išbandyti įvairias sporto šakas. Tai buvo nepaprastai vertinga, nes leido skirtingų bendruomenių žmonėms bendrauti per sportą, kartu kuriant ilgalaikius ryšius."

Ateities perspektyvos

Projektas „Gatvės sportas visiems“ moko, kad sportas gali padėti griauti stereotipus ir stiprinti  bendruomeniškumo jausmą. Žvelgdami į ateitį, esame pasiryžę plėsti šią iniciatyvą, bendradarbiauti su daugiau bendruomenių ir įgalinti asmenis priimti įvairovę.

Kamilė Kucharskaitė, projekto vadovė, džiaugiasi bendruomenės reakcija: „Viso projekto metu buvo gera stebėti, kaip skirtingų kultūrų žmonės puikiai geba bendradarbiauti ir suprasti vienas kitą. Skirtingi požiūriai ir patirtys netrukdo užsimegzti naujoms draugystėms ir taip padėti kurtis bendruomenėms, o sportas tai įrankis, kuris padeda tai padaryti daug lengviau.“

Plačiau apie projektą: https://refugees.lt/street-sports-for-all/

Projektas dalinai finansuojamas Europos švietimo ir kultūros vykdomoji agentūros (angl. European Education and Culture Executive Agency – EACEA) pagal Europos Komisijos suteiktus įgaliojimus ir įgyvendinamas AY Instituto bei projekto vadovės Kamilės Kucharskaitės.

Pranešimą paskelbė: AY Institutas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-22 17:00
Sportas, Socialinė sauga
Kontaktinis asmuo
Gintarė Armalytė
Komunikacijos vadovė
AY Institutas
+37066224133
[email protected]
pasidalinti
atgal