Atrinkti „Expo 2025 Osaka“ Baltijos paviljono dizaino idėjos konkurso TOP 3 projektai

Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija ir Latvijos investicijų ir plėtros agentūra paskelbė 3 geriausius Baltijos paviljono tarptautinėje parodoje „Expo 2025 Osaka“ dizaino idėjos projektus. Pirmoji vieta skirta interaktyviai instaliacijai „Mes esame viena“ (We are One), akcentuojančiai gamtos, žmonių ir technologijų sąveiką, skatinanti susimąstyti apie pėdsaką, kurį paliekame planetoje per savo gyvenimą. Projektą pateikė įmonių asociacija KETTLER.

Projekto „Mes esame viena“ pagrindinis akcentas – unikali interaktyvi instaliacija, žalia stiklo siena, simbolizuojanti žaliuosius Baltijos miškus ir mūsų planetą. Naudojant unikalią technologiją, ant stiklo susidarys kondensatas, paverčiantis sieną interaktyvia platforma, kurioje kiekvienas lankytojas bus kviečiamas palikti savo žinutę. Kiekviena žinutė po kelių minučių išnyksta, sukurdama naują platformą kitiems simboliniams „pėdsakams“, taip simbolizuodama XXI a. iššūkį kurti socialiai atsakingą ir aplinkai draugišką visuomenę. Ši intuityvi patirtis emociškai rezonuotų su kiekvienu lankytoju, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, kalbos ir religijos, kviestų ieškoti atsakymų sprendžiant globalias problemas.

Antrąją vietą žiuri skyrė projektui „Kelias į inovacijas. Pasivaikščiokite su mumis!“, kurį parengė „Bellprat Partner”. Idėja paremta glaudžiu ryšiu ne tik tarp Latvijos ir Lietuvos, bet ir tarp gamtos ir inovacijų. Projekto koncepcija sukasi apie dvi temas: gamtos magija ir žmogaus valia. Ji kviečia švęsti gamtos grožį, atrasti ją visais pojūčiais ir kartu eiti keliu į ateitį. Pagrindinė projekto idėja – tikras beržų miškas, kuriuo lankytojai gali vaikščioti vingiuotais takeliais, kirsti vandens telkinius, įkvėpti gaivaus žolės kvapo, stebėti saulėtekius ir saulėlydžius. Eidami takais lankytojai gali apsidairyti penkiose interaktyviose stotyse: skambančių akmenų, dainuojančių kriauklių, degančio laužo, tvenkinio kaip portalo ir intuityvaus gintaro.

Trečioji vieta atiteko projektui „Sveikatos horizontas“, kurį pateikė „facts and fiction GmbH”. Projekte pabrėžiama, kad Latvija ir Lietuva garsėja ne tik nuostabiais gamtovaizdžiais, turtinga istorija ir dinamiška kultūra, bet ir kaip skaitmeninės visuomenės pradininkės. Drauge tai yra du svarbūs sveiko gyvenimo elementai – gamta mažina stresą ir gerina savijautą, o skaitmeniniai pasiekimai sukuria veiksmingas sistemas ir gerina medicininę priežiūrą. Pasiūlyta koncepcija grindžiama tiek gamtine, tiek skaitmenine patirtimi, parodant, kaip gamtos pasaulis darniai sugyvena su technologinėmis naujovėmis, skatindamas sveiką ir visavertį gyvenimą. „Sveikatos horizontas“ – biosferos ir technologijų integracija per visą gyvenimą.

Konkursui buvo pateikta 14 paraiškų. Konkurso dalyviai turėjo pateikti koncepcinę idėją, erdvinės vizijos sukūrimą ir projekto įgyvendinimo planą, atitinkantį pagrindinę parodos temą „Ateities visuomenės kūrimas mūsų gyvenimui“ ir tikslą sukurti dalyvavimu pagrįstą parodą, orientuotą į patirties ir sprendimų kūrimą. Pateiktus darbus vertino komisijos nariai iš Lietuvos ir Latvijos: Julija Reklaitė, Lietuvos kultūros instituto direktorė; Andrius Geležauskas, „Expo 2025 Osaka“ projektų vadovas Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijoje; Eglė Kudzmanienė, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos Komunikacijos departamento patarėja; Rūta Nemunytė, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ rinkodaros ir komunikacijos direktorė; Gintaras Balčytis, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas; LIAA direktoriaus pavaduotoja eksportui ir laikinai einanti Latvijos delegacijos „Expo 2025“ direktoriaus pareigas Iveta Strupkāja; Latvijos Respublikos Ekonomikos ministerijos valstybės sekretorius Edmundas Valantis; LIAA Turizmo departamento direktorė Inese Šīrava; LIAA Nacionalinio įvaizdžio departamento vadovė Zane Biteniece; architektas, architektūros firmos „Sudraba Arhitektūra“ įkūrėjas, Latvijos architektų sąjungos narys Reinis Liepiņš.

Su pirmos vietos projektų autoriais bus pradėtos derybos dėl pirkimo sutarties pasirašymo ir projekto įgyvendinimo. Pirmų trijų konkurso vietų laureatams bus įteikti piniginiai prizai: I-osios vietos – 10 000 Eur, II-osios vietos – 7 000 Eur, III-iosios – 5 000 Eur.

„Expo 2025 Osaka“ yra svarbiausia pasaulyje paroda šalies įvaizdžiui formuoti ir eksporto pajėgumams skatinti, joje sprendžiami ne tik ekonominiai, bet ir pasauliniu mastu svarbūs socialiniai klausimai. Paroda vyks Osakoje, Kansajo regione, Japonijoje, nuo 2025 m. balandžio 13 iki spalio 13 d. Joje dalyvaus 160 šalių, 9 tarptautinės organizacijos. Tikimasi, kad paroda pritrauks daugiau kaip 28 mln. lankytojų iš viso pasaulio.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-23 10:36
Kultūra, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
[email protected]
pasidalinti
atgal