„LTG Cargo“ vadovė E. Šimė: „Tvari ir efektyvi ateitis neįmanoma be geležinkelių“

„Siekiant Europos Žaliojo kurso tikslų, inžinerinių specialybių ir geležinkelių vaidmuo tampa vis didesnis, o krovinių gabenimas traukiniais artimiausiu metu Europoje turėtų išgyventi renesansą“, – teigia LTG grupės krovinių vežimo bendrovės „LTG Cargo“ generalinė direktorė Eglė Šimė, praėjusiais metais pelniusi Europos geležinkelių „Rail Trailblazer“ apdovanojimą.

Su geležinkelių sektoriaus atstove kalbamės apie asmeninę patirtį, kilusius iššūkius, siekiant pripažinimo, bei išskirtines galimybes studentams, kurias suteikia didžiausia Baltijos šalyse veikianti krovinių gabenimo geležinkelių bendrovė.

Kaip jūsų gyvenime atsirado inžinerija? 

Nuo pat mažens mane žavėjo tikslieji mokslai – matematika, chemija, fizika. Vėliau prie jų prisijungė ir informatika. Šiandien šiose srityse turimos žinios man padeda ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir vadovaujant įmonei, ypač – priimant techninius sprendimus ir skatinant „LTG Cargo“ transformaciją.

Anksčiau vadovavote mažmenos ir energetikos sektorių įmonėms. Kas paskatino keisti kryptį ir nustebino atėjus dirbti į „LTG Cargo“?

Visuomet maniau, kad svarbiausia tarp skirtingų veiklų ar pozicijų – ieškoti bendrumų. Nepriklausomai nuo to, kur dirbtum, ar kokią sritį pasirinktum, visos organizacijos turi tikslus, procesus ir žmones, kurie juos įgyvendina. Skirtumai atsiranda vidinėje kultūroje.

Kaip ir dauguma mano kolegų, į „LTG Cargo“ atėjau norėdama prisidėti prie Lietuvai strategiškai svarbios įmonės veiklos. Taip pat tikėjau, jog čia galima įgyvendinti prasmingus pokyčius. Tik pradėjusi dirbti supratau, kokia stipri kolegų meilė geležinkeliams. Pastarieji ir laisvalaikiu savo veiklą sieja su šia transporto rūšimi – keliaudami bando skirtingų šalių traukinius ar užsiima traukinių stebėjimu (angl. Trainspotting). Netrukus šiuo jausmu užsikrėčiau ir aš – dabar visas savo atostogas pradedu planuoti nuo susipažinimo su geležinkelių infrastruktūra.

Dirbti į „LTG Cargo“ atėjote iš privataus sektoriaus – su kokiais mitais ar iššūkiais teko susidurti?

Didžiuojuosi, kad šiandien „LTG Cargo“ yra ne tik moderni, efektyvi, nuolat tobulėjanti įmonė, bet ir atsakinga verslo partnerė, kurioje vertybės bei šalies interesai visada yra aukščiau.

Per pastaruosius kelerius metus nuveikėme didžiulį darbą, kurdami skaidrią, atvirą ir kasdien vis efektyvesnę įmonę. Atsisveikinome su sudėtingomis biurokratinėmis procedūromis, uždarais kabinetais, kalnais popierizmo. Vietoje to, taikome šiuolaikinės vadybos principus, kuriuos įvertina ir iš privataus sektoriaus atėję skirtingų sričių, amžiaus, patirčių, lyčių žmonės.

Nepaisant vis dar gyvuojančio stereotipo, kad logistika ir geležinkeliai – tik vyrams skirta sritis, „LTG Cargo“ siekia, kad savo patirtį ir kompetencijas vienodai galėtų atskleisti tiek vyrai, tiek moterys. Tai įgyvendiname ne tik žodžiais, bet ir realiais veiksmais: aukščiausių vadovų komandoje dirba tiek pat moterų, kiek ir vyrų, o mentorystės ir jaunųjų lyderių ugdymo programos padeda atsiskleisti talentingiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų lyties.

Plačiau papasakokite, kokių sričių specialistai dirba įmonėje, kaip juos pritraukiate ir motyvuojate?

Mūsų komandoje dirba itin platus spektras specialistų – nuo procesų modernizavimo ir inžinerijos sričių profesionalų, kolegų, kurie prisideda prie grandiozinio tarptautinio geležinkelio transporto projekto „Rail Baltica“ – iki duomenų analizės ar finansų sričių ekspertų.

Esame įsitikinę, kad kiekvienas talentas gali prisidėti prie bendrovės sėkmės. Todėl turime vidinę programą „Cargo mato“, kuri skatina darbuotojus dalintis idėjomis ir siūlyti iniciatyvas, galinčias pagerinti mūsų veiklą. Siekiame užsiauginti savo srities specialistus ir skatiname tiek vertikalią, tiek horizontalią karjerą.

Suprantame, kad šiuolaikinė karta mąsto ir priima sprendimus kitaip. Būtent todėl mūsų komandoje dirba tiek jauni ir ambicingi specialistai, tiek ir patyrę profesionalai, turintys ilgametę patirtį. Tai leidžia mums kurti unikalią sinergiją tarp skirtingų kartų bei sėkmingai įgyvendinti įvairius projektus.

„LTG Cargo“ tapo tarptautine įmonių grupe, veikiančia ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Ukrainoje. Nuolat plečiame veiklą ir Baltijos šalyse, todėl visuomet ieškome motyvuotų žmonių, kurie nori prisijungti prie mūsų komandos ir kartu kurti pokytį savo šaliai.

Siūlome platų spektrą galimybių – nuo įprastų praktikų ir darbo pasiūlymų – iki tęstinės bakalauro ir magistro studijų studentams skirtos programos „Augantys lyderiai“. Į pastarąją, apmokamą vasaros stažuotę, kviečiame motyvuotus studentus, besimokančius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Siekiame dar labiau atverti bendrovės duris ir supažindinti potencialius darbuotojus su mūsų darbo aplinka. Aktyviai dalijamės naujienomis socialiniuose tinkluose, dalyvaujame universitetų organizuojamose programose ir nuolat stipriname vidinę įmonės kultūrą.

Kokia yra „LTG Cargo“ reikšmė Lietuvai?

Logistika yra gyvybiškai svarbi bet kokio produkto ar prekės kelionei nuo gamintojo iki vartotojo. Ji, tarsi nematoma jėga, jungianti skirtingas grandinės dalis ir diktuojanti mūsų kasdienybę. Šiame procese geležinkeliai atlieka esminį vaidmenį, o „LTG Cargo“, kaip didžiausia Baltijos šalyse krovinių vežėja, telkianti 1,8 tūkst. darbuotojų komandą, yra tarsi viso sektoriaus stuburas šalyje.

Gabename stambius krovinius, tokius kaip skalda, nafta ir grūdai, pastaraisiais metais vis labiau orientuojamės į intermodalinius krovinius. Tai leidžia efektyviau ir tvariau pervežti įvairias prekes. Pavyzdžiui, į Europos uostą atplukdytą konteinerį su buities prekėmis galime perkelti ant geležinkelio ir tik vadinamąją paskutinę mylią, nuo intermodalinių krovinių terminalo į paskirties vietą gabenti automobiliais.

„LTG Cargo“ aktyviai skatina šį pokytį, nes geležinkelių transportas – kur kas ekologiškesnis už kelių transportą. Kiekvienas geležinkeliu pervežtas konteineris padeda sutaupyti beveik 4 tūkst. kilogramų CO2. Tai ypač aktualu, kai žinome, jog transporto sektorius sudaro ketvirtadalį ar net trečdalį visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, o didžiąją dalį jų generuoja būtent kelių transportas.

Perkeliant krovinius nuo kelių ant geležinkelių, „LTG Cargo“ ne tik prisideda prie aplinkosaugos, bet ir kuria didesnę ekonominę naudą Lietuvai. Bendrovė nuolat investuoja į infrastruktūros plėtrą ir modernių technologijų diegimą, siekdama užtikrinti efektyvų ir patikimą krovinių gabenimą.

„LTG Cargo“ atstovai ne tik dalyvavo jubiliejinėje, balandžio mėnesį vykusioje, VILNIUS TECH GRAVITY karjeros dienoje, bet ir buvo šio renginio generaliniai rėmėjai. Visa tai – ne veltui. LTG grupė šiuo metu įgyvendina didžiulės apimties projektus, iš esmės pakeisiančius keliavimo traukiniais patirtį – diegiamas palydovinis „Starlink“ internetas, elektrifikuojama pagrindinė geležinkelio arterija Vilnius–Klaipėda, tiesiamas europinis greitasis geležinkelis „Rail Baltica“, perkami nauji, modernūs, individualiems poreikiams pritaikyti traukiniai. 

Šiuo metu LTG atsiveria daugybė karjeros galimybių – save gali atrasti ir informacinių technologijų, inžinerijos, technologijos atstovai, siekiantys ne tik dirbti su ambicingais projektais, bet ir savo kasdieniu darbu kurti vertę Lietuvai.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-23 15:42
Švietimas ir mokslas, Transportas
Kontaktinis asmuo
Giedrė Gedeikytė
VILNIUS TECH Viešosios komunikacijos direkcijos išorinės komunikacijos projektų vadovė
Vilniaus Gedimino technikos universitetas
862669845
[email protected]
Prisegti failai
pasidalinti
atgal