Didžioji dalis importo licencijų – ryžiams

Per 2024 metų pirmąjį pusmetį Žemės ūkio agentūra išdavė daugiau kaip 450 importo licencijų, kurių didžioji dalis buvo skirta ryžiams.

Žemės ūkio agentūra Lietuvoje atsakinga už paraiškų žemės ūkio produktų importo ir eksporto licencijoms gauti vertinimą, licencijų išdavimą, užstatų administravimą. Tiek eksporto licencija AGREX, tiek importo licencija AGRIM yra privaloma, kai atitinkamų eksportuojamų ar importuojamų produktų kiekis viršija Komisijos deleguotojo reglamento (ES) 2016/1237 priede nurodytus kiekius.

Taip pat importo licencija privaloma importuojant bet kokį produkto kiekį lengvatine arba tarifinių kvotų tvarka.

Kaip rodo 2024 m. I pusmečio duomenys, iš 454 išduotų importo licencijų AGRIM, 412 licencijų buvo skirtos ryžiams, 38 – etilui, 2 – česnakams importuoti. Po 1 licenciją išduota pluoštinių kanapių sėkloms ir sūriui. Ryžiai importuojami  iš Pakistano, Tailando, Vietnamo, Mianmaro ir kitų trečiųjų šalių, etilas – iš Ukrainos, Moldovos.

Žemės ūkio agentūra rekomenduoja dar prieš įsigyjant produktus, kurie bus importuojami į Europos Sąjungą (ES), patikrinti ES taikomus importo reikalavimus. Prireikus AGRIM licencijos, reikėtų kreiptis į Žemės ūkio agentūros Licencijų administravimo skyrių, kuris suteiks informaciją dėl importo procedūrų.

Importo ir eksporto licencijų sistema ES įdiegta siekiant stabilizuoti vidaus rinką bei stebėti importo ir eksporto apimtis.

Pranešimą paskelbė: Žemės ūkio agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-24 08:54
Verslas, ekonomika, finansai, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal