Prezidentas inauguravo naująjį kariuomenės vadą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį dalyvavo iškilmingoje Lietuvos kariuomenės vado pasikeitimo ceremonijoje Katedros aikštėje.

Naujai paskirtas kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras pakeitė iki šiol pareigas ėjusį generolą Valdemarą Rupšį.

„Per pastaruosius 5 metus generolas V. Rupšys prisidėjo stiprindamas Lietuvos kariuomenę, o kartu – ir mūsų valstybę. Jam teko atsakinga užduotis tęsti pirmtakų pradėtą ginkluotųjų pajėgų modernizaciją, mokantis iš Rusijos karo prieš Ukrainą. Generolas V. Rupšys užtikrino, kad Lietuvos kariuomenės turima ginkluotė, karinė technika, galų gale mūsų karių parengimas atitiktų šiuolaikinius NATO standartus. Kariuomenės vadas tobulino karo prievolės ir rezervo sistemą, prisidėjo prie karių tarnybos ir socialinių sąlygų gerinimo, plėtojo karinį rengimą kartu su mūsų sąjungininkais“, – sveikinimo kalboje pabrėžė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, per paskutinius 5 metus Lietuvos kariuomenė buvo užtikrintai ir kūrybingai pritaikyta prie NATO strategijos ir požiūrio į kolektyvinę gynybą pokyčių. Įvyko reikšmingas proveržis kariniame bendradarbiavime su Vokietija, vykdytos bendros pratybos su kaimyninėmis šalimis, stiprinti kariniai ryšiai su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV). Kariuomenė tapo mobilesnė ir pajėgesnė, pasirengusi efektyviai dalyvauti visuotinėje gynyboje ir veikti išvien su sąjungininkais.

Prezidento žodžiais, naujajam kariuomenės vadui generolui R. Vaikšnorui artimiausiu metu teks esminė užduotis – mūsų šalyje priimti Vokietijos brigadą ir integruoti ją bei JAV rotacines pajėgas bendram veikimui su Lietuvos kariuomene. Dar iki 2030 m. turės būti atlikti ir visi svarbiausi nacionalinės pėstininkų divizijos kūrimo darbai.

„Lietuvos kariuomenė turi tapti dar patrauklesnė ir atviresnė tiek šauktiniams, tiek ir siekiantiems kario profesijos. Kariuomenei teks atsakomybė telkti visuomenę visuotinei gynybai, prisidėti prie piliečių rengimo ir koordinuoti sklandų įvairių institucijų veikimą galimo pavojaus akivaizdoje. Tikiu, kad generolas R. Vaikšnoras užtikrins Lietuvos kariuomenės kovinę parengtį ir sėkmingai telks visas valstybės galias gynybai. Linkiu, kad jam vadovaujant toliau augtų ir stiprėtų Lietuvos karių dvasia bei ištikimybė laisvės idealams. Tegul visi mūsų priešai mato Lietuvos karių pasirengimą ir tegul niekada nesuabejoja jų ryžtu ir Tėvynės meile“, – teigė Prezidentas G. Nausėda.

Priesaikos ceremonijos metu šalies vadovas generolui R. Vaikšnorui perdavė kariuomenės vado regalijas: kariuomenės vėliavą, skeptrą ir kariuomenės vado ženklą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-24 19:57
Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Tomas Beržinskas
LR Prezidento patarėjas
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
869842231
[email protected]
pasidalinti
atgal