„FL Technics“ vadovas Ž. Lapinskas: „Aviacija neturi sienų ir parodo, koks mažas iš tiesų yra pasaulis“

Dažnu atveju galimybės kilti karjeros laiptais aviacijos sektoriuje, daugeliui atrodo ribotos. Neva joje save atrasti gali tik inžinieriai. Tačiau orlaivių remonto bei priežiūros įmonės „FL Technics“ vadovas Žilvinas Lapinskas pabrėžia, kad tai – visiška netiesa. Aviacijos srityje reikia įvairaus profilio žmonių: programuotojų, verslo vystytojų, galinčių vykti į kitas šalis, reprezentuoti organizaciją ir megzti bendradarbiavimo ryšius. Taip pat – dizaino ar logistikos sritis išmanančių specialistų.

Ž. Lapinskas dalinasi gyvenimiška patirtimi, susijusia su veikla aviacijos inžinerijoje, atskleidžia, kas šioje srityje įdomiausia bei pasakoja apie jaunųjų talentų pritraukimą į įmonę.

Kaip Jūsų gyvenime atsirado aviacijos inžinerija?

Inžinerijoje yra itin daug krypčių, tačiau prieš dešimt metų mane sužavėjo būtent aviacijos inžinerija. Mano gyvenime ši sritis atsirado visiškai atsitiktinai. Buvau išvykęs į komandiruotę ir tą lemtingą dieną ruošiausi grįžti į Lietuvą. Lėktuve mane netikėtai užkalbino šalia prisėdęs žmogus – ilgai kalbėjomės apie verslus, kuriuose tuo metu dirbome, pasidalinome verslo ypatumais bei galimybėmis. Jo pasakojimas apie aviaciją ir globalias jos perspektyvas mane itin sužavėjo. Tiesa, prisipažinsiu, tikriausiai savo įžvalgomis aš jį taip pat sudominau, nes jis pasiūlė  prisijungti prie „FL Technics“ komandos. Šį pasiūlymą svarsčiau kiek ilgiau, nei vienerius metus, tačiau šiandien skaičiuoju jau daugiau nei dešimt metų, praleistų „FL Technics“ vadovo kėdėje.

Jūsų kelias FL TECHNICS – kodėl būtent ši įmonė?

Prie aviacijos srityje veikiančios įmonės prisijungiau todėl, kad mane visada domino verslas be sienų. Aviacija – labai dinamiška, visą pasaulį jungianti sritis. Čia nėra augimo ribų, joje dirba skirtingų sričių profesionalai, susitinka įvairios kultūros ir skirtingi požiūriai. Nors visi šios srities atstovai ir skirtingi, svarbiausia, kad juos vienija bendras vardiklis – meilė aviacijai.

Išduosiu nedidelę paslaptį ir galbūt manimi sunkiai patikėsite, tačiau visi mes, dirbantys šioje srityje – avialinijose, orlaivių priežiūros ar antžeminio aptarnavimo įmonėse – mylime savo darbą. Neslėpsiu, jis kupinas dinamikos, kasdienių pokyčių, iššūkių bei streso. Tačiau darbas aviacijoje būna kasdieną įdomus.

Kas inžinerijos srityje Jums įdomiausia?

Aš tikiu, kad inžinierius, visų pirma, yra žmogus, kuris darbe remiasi griežtomis taisyklėmis ir fizikos dėsniais. O tai, iš esmės, ir yra įdomiausias dalykas aviacijos inžinerijos srityje. Prisijungęs prie orlaivių remonto ir priežiūros įmonės, supratau, kad neturiu sukaupęs žinių bagažo ir apie aviaciją išmanau nedaug, tačiau šį iššūkį priėmiau.

Daugiau nei vienerius metus skyriau mokymuisi bei aviacijos srities pažinimui. Gilinausi į visas orlaivių inžinerijos bei techninio aptarnavimo subtilybes, kad galėčiau efektyviai dalyvauti priimant sprendimus. Patikėkite, lengva nebuvo, tačiau asmeninis tobulėjimas davė rezultatų – šiandien puikiai suprantu, kokį darbą atlieka kolegos visuose verslo skyriuose.   

Kaip inžinerijos sritimi sudominti jaunuolius?

Šiuolaikinę jauną asmenybę domina karjeros galimybės ir nemonotoniškas darbas. Jauni specialistai noriai mokosi, tad itin svarbu sudaryti tam tinkamas sąlygas, skirti mentorių, kuris lydėtų karjeros pradžioje. Tuo pačiu svarbu suprasti, kad norint siekti karjeros aukštumų, reikia išmanyti net ir paprasčiausius dalykus.

Pasidalinsiu tikromis istorijomis. Pavyzdžiui, įmonėje dirbantys techninio aptarnavimo padalinių vadovai karjerą įmonėje pradėjo plaudami orlaivių dalis. Svarbu suprasti, kad kiekviena, net ir menkiausia užduotis, prisideda prie saugaus orlaivio pakilimo.

Ką šie žmonės veikia šiandien? Dauguma jų eina komandų, padalinių ir skyrių vadovų pareigas. Kai kurie stažavosi kitose šalyse esančiose operatyvinio aptarnavimo stotyse – „FL Technics“ angaruose Indonezijoje ar Jungtinėje Karalystėje. Kiti ruošiasi išvykti į Dominikos Respubliką, į naujai statomą orlaivių angarą. Treti, pasirinkę keisti karjeros kryptį ir perėję į kitus skyrius, išvyko gyventi į Torontą, Dubajų, Balį ar Bankoką.

Šiandien „FL Technics“ veikia kone visuose pasaulio žemynuose, o tai reiškia, kad turime galimybę pasiūlyti karjerą bet kurioje šalyje, nes aviacija visur reglamentuota vienodai, tad ir įgytos žinios pritaikomos kitose šalyse.

Kokių konkrečių veiksmų imatės įmonėje, stengdamiesi į ją pritraukti jaunųjų specialistų?

Aviacija yra sritis, kurioje bendro išsilavinimo žinių neužtenka, jog jauni specialistai greitai kiltų karjeros laiptais. Dėl šios priežasties jau antrus metus iš eilės glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos universitetais, prisidedame prie studijų programų tobulinimo, jų pritaikymo rinkos poreikiams.

Pažangiausius studentus motyvuojame metine stipendija. Norintiems teorines žinias, įgytas universitete, panaudoti praktiškai, suteikiame galimybę atlikti apmokamą praktiką mūsų orlaivių aptarnavimo bazėse Vilniuje bei Kaune. Dauguma studentų, pasibaigus praktikos laikotarpiui, lieka mūsų įmonėje ir renkasi, kurioje srityje nori tęsti savo karjerą.   

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-25 11:01
Švietimas ir mokslas, Transportas
Kontaktinis asmuo
Giedrė Gedeikytė
VILNIUS TECH Viešosios komunikacijos direkcijos išorinės komunikacijos projektų vadovė
Vilniaus Gedimino technikos universitetas
862669845
[email protected]
Prisegti failai
pasidalinti
atgal