VDU sportininkų sėkmė Europos universitetų žaidynėse: šeši medaliai ir dvylikta vieta bendroje įskaitoje

Liepos 12–24 dienomis Debrecene ir Miškolce (Vengrija) vyko 7-osios Europos universitetų žaidynės, kuriose Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sportininkai iškovojo šešis medalius, taip bendroje įskaitoje užsitikrindami dvyliktą vietą tarp daugiau nei 400 universitetų.

Septyniose sporto šakose (3x3 krepšinis, krepšinis, paplūdimio tinklinis, dziudo, karatė, badmintonas ir stalo tenisas) varžėsi iš 38 sportininkų sudaryta VDU delegacija, kuri medalius pelnė beveik kiekvienoje rungtyje. Iš viso VDU sportininkų delegacija pelnė du aukso, vieną sidabro ir tris bronzos medalius.

Dziudo sportininkės triumfas

Įveikusi Prancūzijos, Rumunijos, Šveicarijos, Čekijos ir Olandijos atstoves VDU sportininkė Aida Vasiliauskaitė svorio kategorijoje iki 70 kg iškovojo aukso medalį. Nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo, Aida užtikrintai įveikė visas priešininkes, o viena iš kovų truko vos septynias sekundes. Be auksą pelniusios sportininkės, jėgas Europos universitetų žaidynėse išbandė ir kiti VDU dziudo komandos nariai: Vaiga Čečytė, Audrius Dunauskas, Kostas Butkus, Augustas Šlyteris ir Marijus Mitrochinas.

3x3 krepšinio komanda pelnė bronzą

VDU 3x3 krepšinio komanda, kurią sudarė Titas Janusevičius, Augustinas Mikštas, Nojus Lebskas ir Gabrielius Čelka (treneris Deividas Kumelis), žaidynių 3x3 krepšinio turnyre užėmė trečią vietą ir pelnė bronzos medalį. VDU komanda laimėjo pirmas 7 žaistas rungtynes, bet pusfinalyje nusileido Rumunijos universiteto krepšininkams, kurie vėliau tapo čempionais. Kovoje dėl trečiosios vietos VDU krepšininkai rezultatu 21:19 nugalėjo Valensijos universiteto (Ispanija) žaidėjus. Augustinas Mikštas (su 7,8 taško vidurkiu per susitikimą) buvo išrinktas į simbolinę turnyro komandą bei gavo naudingiausiojo žaidėjo apdovanojimą, o mažojo finalo rezultatyviausiu žaidėju tapo Titas Januševičius, pelnęs 12 taškų.

Pirmakursio karatisto debiutas

VDU pirmakursis ir karatistas Vėjas Naraškevičius pirmą sykį žaidynėse atstovavo VDU, tačiau Europos universitetų sporto žaidynių karatė turnyras sportininkui nesusiklostė: Vėjas pralaimėjo Prancūzijos atstovui 0:3 ir turnyrą baigė po pirmos kovos. Tikimasi, kad karatistas pasieks sėkmingų rezultatų turnyruose ateityje.

Sidabrinė VDU badmintonininkė

Badmintone Vytauto Didžiojo universitetui atstovavo sportininkai Samanta Golubickaitė, Anastasija Prokopovič, Aleksandr Šmundiak, Andrii Don ir Vilius Bagdanavičius, žaidę tiek komandiniame badmintono turnyre, tiek moterų ir vyrų vienetų, dvejetų bei mišrių dvejetų turnyruose. Sėkmingiausiai Europos universitetų sporto žaidynių badmintono turnyras susiklostė VDU atstovei Samantai Golubickaitei, kuri tik moterų vienetų finale nežymiai nusileido Vengrijos atstovei ir iškovojo vicečempionės titulą.

Paplūdimio tinklininkai džiaugėsi bronzos medaliais

Žaidynių paplūdimio tinklinio turnyras buvo sėkmingas VDU tinklininkams Artūrui Vincelovičiui ir Arnui Rumševičiui – jie iškovojo bronzos medalius. Startavę su dar 23 kitiems Europos universitetams atstovaujančiomis komandomis, VDU tinklininkai suklupo tik pusfinalyje, kur porai iš Austrijos nusileido rezultatu 1:2. Mažajame finale lietuviai įveikė vokiečius rezultatu 2:1 (21:10, 19:21, 15:12) ir iškovojo bronzos medalius.

Bronzinė stalo tenisininkių pora

Moterų dvejetuose bronzos medalius pelnė VDU sportininkių duetas Vitalija Venckutė ir Eglė Jankauskienė. Be bronzinės VDU stalo tenisininkių poros, Europos universitetų žaidynių stalo teniso turnyre jėgas išbandė ir kiti VDU stalo tenisininkai: Lukas Rimkus, Ernestas Mincevičius, Aleksandras Chmelevskis, Rimas Lesiv ir Jokūbas Biveinis.

Žaidynių čempionai – VDU krepšininkai

VDU krepšininkai tapo Vengrijoje vykusių Europos universitetų žaidynių krepšinio turnyro nugalėtojais. Nė karto nepralaimėjusi VDU krepšininkų komanda įveikė varžovus iš Slovėnijos, Italijos, Vengrijos ir Ispanijos, o finale dar kartą susitiko su Zagrebo universiteto komanda, kurią įveikė rezultatu 75:63. Rezultatyviausiai finale žaidė VDU krepšininkas Tomas Zdanavičius, pelnęs 18 taškų, puikiai pasirodė ir Justinas Ramanauskas, finale pelnęs 12 taškų, o Vitalijus Kozys, finale pelnęs 11 taškų, buvo išrinktas į naudingiausią turnyro penketą.

Dalyvavo puspenkto tūkstančio sportininkų

Šiemet žaidynėse dalyvavo daugiau nei 4500 studentų iš visos Europos, kurie atstovavo 414 universitetų iš 36 šalių. Studentai dėl medalių kovojo septyniolikos skirtingų sporto šakų varžybose ir gynė savo šalies ir universiteto vardą. Lietuvos universitetų sportininkai, savo jėgas išbandę aštuoniose skirtingose sporto šakose, šių metų žaidynėse iškovojo devynis medalius ir tai leido užimti dešimtą vietą valstybių medalių įskaitoje.

Kas dvejus metus skirtinguose žemyno miestuose vykstančios Europos universitetų žaidynės yra didžiausias studentų sporto renginys Europoje. 2022 metais žaidynės vyko Lodzėje (Lenkija), o 2026 m. jas planuojama rengti Salerne (Italija).

Pranešimą paskelbė: Vytauto Didžiojo universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal