VDU Ukrainos centre savanoriaujantys amerikiečiai studentai: akivaizdu, kad čia visi deda didžiules pastangas

„Mano mama – teisininkė, dirbanti imigracijos srityje, todėl dar vaikystėje daug bendravau su pabėgėliais iš įvairių šalių, apsilankiau pabėgėlių stovykloje Maltoje, namuose lankėsi irakiečiai pabėgėliai. Pamačiau, kaip sunku prisitaikyti žmonėms, atvykstantiems į naują šalį, ir norėjau kažkuo prisidėti, padėti šioje srityje“, – pasakoja amerikietė, Masačusetso technologijos instituto (MIT) studentė Julia Hoeffner, šiuo metu savanoriaujanti Lietuvoje – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ukrainos centre.

Julia kartu su kitu MIT studentu Luka Srsic VDU Ukrainos centre Vilniuje prisideda prie vasaros mokyklos, skirtos ukrainiečių vaikams – pavyzdžiui, moko juos gaminti ledus, pasigaminti saulės orkaitę ir programuoti. Daugybę ukrainiečių vaikų džiuginanti vasaros mokykla šįkart ypatingą dėmesį skyrė kultūrinei įvairovei – skirtingoms pasaulio kultūroms, pažinčiai su įvairių šalių kultūra. Vaikai šioje stovykloje užsiima įvairiomis kūrybinėmis ir mokslinėmis veiklomis.

„Manau, dalis šių veiklų vertės yra tame, kad mes ne tik mokome juos mokslo dalykų, ne tik parodome, kad mokslas yra šaunus – nors tai yra pagrindinis tikslas. Tačiau tuo pačiu mes kalbame su jais angliškai, leidžiame jiems prisiliesti prie užsienio kalbų – tikimės, kad tai irgi yra naudinga“, – pažymi Luka, Masačusetso technologijos institute studijuojantis miestų planavimą.

Studentai vaikams padėjo susipažinti su programavimo kalba „Scratch“ – nesudėtinga, specialiai vaikams pritaikyta, MIT mokslininkų sukurta kalba, kuri skatina kūrybiškumą, leidžia vaikams ugdyti kritinio mąstymo ir problemų sprendimo įgūdžius.

VDU Ukrainos centre – laisvė organizuoti veiklą

Dalindamiesi įspūdžiais, amerikiečiai tikina, jog jiems labai patinka tiek pati stovykla, tiek ją kartu su Britų taryba organizuojantis VDU Ukrainos centras. „Centras be galo gerai organizuotas, akivaizdu, kad čia visi labai rūpinasi ir deda didžiules pastangas. Stovykla – taip pat puiki, vaikai labai imlūs mūsų veikloms, visi labai draugiški ir nekyla jokių problemų dėl bendravimo, nors mes ir nekalbame ukrainietiškai, tačiau mums padeda vertėjai“, – sako MIT mechaninės inžinerijos ir meno bei dizaino bakalauro studijų programų studentė Julia, pažymėjusi, jog šiame centre jiems su Luka itin patiko suteikta laisvė organizuoti veiklą, didesnis savarankiškumas.

MIT studentai neslepia, kad jiems didelį įspūdį paliko tiek Ukrainos centro, tiek apskritai Vytauto Didžiojo universiteto pastatai, aplankytos VDU laboratorijos ir Botanikos sodas. Pašnekovai atvirauja, kad, baigę studijas JAV, jie svarstytų apie galimybę tęsti mokslus Lietuvoje.

Ukrainai padeda ir Masačusetso technologijos institutas

Studentai į Lietuvą atvyko Masačusetso technologijos instituto Ukrainos centro dėka. Šio padalinio tikslas – suvienyti instituto novatoriškus technologinius ir humanitarinius sprendimus Ukrainos labui, sujungti studentų ir darbuotojų pastangas prisidėti prie Ukrainos išsaugojimo ir atstatymo. Skiriamų stipendijų dėka, MIT studentai prisideda prie Ukrainos valstybinių institucijų ir NVO projektų. Kadangi į Ukrainą vykti nėra saugu, projektai vykdomi nuotoliniu būdu arba vykstant į kitas Europos šalis – Lenkiją, Ispaniją, Suomiją, Lietuvą ir kitur.

MIT Ukrainos centro vadovė Svitlana Krasynska gegužę viešėjo Lietuvoje, Vytauto Didžiojo universitete. Apsilankymo metu S. Krasynska susitiko su VDU rektoriumi prof. Juozu Augučiu ir prorektore doc. dr. Vilma Bijeikiene, aptarė tolesnį bendradarbiavimą – galimas ateities stažuotes ir studentų mainus.

Prie MIT Ukrainos centro veiklų prisiliesti turėjo galimybę ir Julia su Luka. Pasak jų, šio centro surengtoje paskaitoje jie mokėsi apie Ukrainos atstatymo galimybes Sviatohirske. „Nuotoliniu būdu prisijungę žmonės pasakojo apie skirtingus būdus, kaip jie gelbsti Ukrainai. Kurso pabaigoje mes plėtojome įvairias strategijas, buvo labai įdomu“, – pasakoja Julia.

Stereotipai nepasitvirtino: lietuviai irgi šypsosi

Paklausti apie kultūrinius skirtumus tarp JAV ir Lietuvos, studentai sako, kad lietuviai – draugiški, nepaisant girdėtų įspėjimų, kad čia žmonės yra šaltesni: šis stereotipas nepasitvirtino.

„Žmonės čia labai draugiški. Kai domėjomės apie šią šalį, mums sakė – turėtumėt nesišypsoti, nes žmonėms tai atrodo įtartina. Tačiau tai visai netiesa, jie šypsosi ir čia. Visi labai paslaugūs. Kai neturėjome nuolaidų kortelės prekybos centre, žmonės, stovėję už mūsų eilėje, dalinosi savo kortelėmis, kad gautume nuolaidas“, – tikina Luka.

„Maniau, kad žmonės čia bus gerokai labiau susikaustę. Visi labai draugiški, kuo puikiausiai susikalbame angliškai. Puikus ir maistas: ragavome cepelinų, jie labai skanūs. Vilnius – labai gražus, ypač Senamiestis“, – sako Julia.

Apie VDU Ukrainos centro vasaros stovyklą

Pirmosios šių metų VDU Ukrainos centro Vilniuje vasaros stovyklos tema buvo „Pasaulio kultūrinė įvairovė“. Dalyviai, pasidalinę į komandas, gavo kūrybinę užduotį: pristatyti vienos iš pasaulio valstybių kultūrą. MIT studentai Julia ir Luka vaikus mokė gaminti ledus ir saulės orkaites bei dirbti su „Scratch“ programavimo projektais. Ryšių reguliavimo tarnybos atstovas ukrainiečių vaikams surengė paskaitą apie interneto saugumą. Vaikai taip pat žaidė įvairius žaidimus, pramogavo parkuose ir žaidimų aikštelėse. Vasaros stovyklą parėmė Britų taryba Lietuvoje.

Pranešimą paskelbė: Vytauto Didžiojo universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-26 08:00
Švietimas ir mokslas, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Martynas Gedvila
Marketingo ir komunikacijos departamentas
Vytauto Didžiojo universitetas
Mob.: +370 614 88625
El. paštas: [email protected]
pasidalinti
atgal