Vyriausybės kanceliarijoje išbandomi dirbtinio intelekto įveiklinimo būdai

Vyriausybės kanceliarijoje su Valstybės duomenų agentūros pagalba išbandytas dirbtinio intelekto įveiklinimas viešojo sektoriaus uždaviniams spręsti. Per kiek daugiau nei dvi savaites Vyriausybės kanceliarijoje (LRVK) sukurtas ir pradėtas naudoti dirbtinio intelekto įrankio prototipas, kuris palengvins viešųjų pirkimų sutarčių administravimą. Dirbtinio intelekto pagalba patikrinama, ar LRVK gaunamos sąskaitos iš tiekėjų atitinka sutarties sąlygas.  

„Jei norime, kad valstybės paslaugos atitiktų mūsų piliečių augančius lūkesčius, viešasis sektorius privalo keistis. Turime būti greitesni, nuo idėjos iki jos realizacijos neturi praeiti trys metai. Todėl savo institucijose norime išbandyti naujas technologijas įsisenėjusioms problemoms spręsti. Šis dirbtinio intelekto panaudojimas – vienas tokių pavyzdžių. Juo norime pamatyti galimybes, kurias suteikia šios technologijos ir tuoj pat pritaikyti jas praktiškai“, – sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė. 

Lietuvoje per metus pasirašoma 50 000 viešųjų pirkimų sutarčių, gaunama per milijoną sąskaitų iš tiekėjų. Dokumentų tikrinimą – techninį darbą – atlieka žmonės, geroji praktika reikalauja 4 akių principo, t. y. kad bent du asmenys patikrintų dokumentą. Tad sutaupyta minutė virsta milijonu minučių per metus. 

Kilus idėjai, kad būtų efektyviau šią veiklą patikėti dirbtiniam intelektui, šių metų birželio mėn. tarpinstituciniame susitikime išdiskutavus viešųjų pirkimų sąskaitų tikrinimo problematiką buvo sukurta  Viešųjų pirkimų sąskaitų ir sutarčių tikrinimo dirbtinio intelekto (didžiųjų kalbos modelių) pagalba sistema. Kuriant sistemą buvo eksperimentuojama su GPT4, pasinaudota valstybės duomenų platformos galimybėmis, bendradarbiaujama su Viešųjų pirkimų tarnyba, Centrine perkančiąja organizacija, Registrų centru ir Valstybės duomenų agentūra.  

Įrankis šiuo metu jau praktiškai naudojamas LRV kanceliarijos buhalterijoje, kur jau dabar yra naudingas. Juo patikrinama ar sąskaitos gavėjas, siuntėjas, nurodyta banko sąskaita, sutarties galiojimas atitinka sutartį, ar iki šiol gautų sąskaitų suma neviršija maksimalios sutarties vertės. Ateinančiomis savaitėmis jo funkcionalumas bus nuolat plečiamas, pridedant naujų testų. Planuojama, kad tobulinamas įrankis netolimoje ateityje dar suteiks galimybes patikrinti, ar teisingai apskaičiuotas pridėtinės vertės mokestis, ar teisingai atlikti skaičiavimai, palyginti sąskaitoje ir sutartyje nurodytus įkainius, prekių / paslaugų kiekius, sužinoti, ar sąskaitoje nurodyti kiekiai neviršija sutartyje įrašytų ir kt. 

„Labai noriu tikėti, kad šie pavyzdžiai įkvėps kolegas. Valstybėje esame padarę dideles investicijas į bendrą skaitmeninę infrastruktūrą. Siekiant kuo efektyviau naudoti biudžeto išteklius turime ieškoti būdų kaip sukurti vertę panaudojant jau esamus sprendimus, atsisakant papildomų ar perteklinių investicijų“, – reziumavo Vyriausybės kanclerė. 

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-26 11:50
Politika, ITT
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
[email protected]
pasidalinti
atgal