Europos šalių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkai ragina Vengriją gerbti Europos sutartis ir pamatinius principus pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai

2024 m. liepos 26 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Europos šalių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkai (toliau – Pirmininkai) laišku kreipėsi į Vengriją, neseniai pradėjusią pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, pastebėdami, kad pirmosios trys pirmininkavimo savaitės kelia susirūpinimą, nes Vengrija nepaiso pagrindinių šios institucijos veikimo principų. Pirmininkaujančios valstybės narės vaidmuo – koordinuoti ir tarpininkauti tarp Europos valstybių narių vyriausybių ir jų interesų siekiant bendros gerovės.

Europos reikalų komiteto pirmininko  Žygimanto Pavilionio teigimu, „šiais neramiais laikais, kuomet Blogio ašis aktyviai bando skaldyti Europą, toks pirmininkaujančios Vengrijos elgesys yra visiškai nepriimtinas – šiuo laišku ir įvairiomis kitomis  formomis tai Budapeštui labai aiškiai pasakė visos kitos ES šalys ir institucijos“.

Vengrijos premjero V. Orbano vizitai Maskvoje ir Pekine sukėlė pasipiktinimą tarp Europos Sąjungos institucijų bei valstybių vadovų, o Europos Vadovų Tarybos prezidentas Š. Mišelis pabrėžė, kad V. Orbanas neturi įgaliojimų kalbėti ar derėtis su Rusija ES vardu pirmininkavimo ES Tarybai  metu.

Pirmininkai laiške taip pat primena, kad Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti valstybė neturi oficialaus vaidmens užsienio politikoje, dėl jos bendrai sprendžia valstybių narių vyriausybės. Europos Sąjungos sutartyse nurodyta, kad ES užsienyje atstovauja Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai, tad Vengrijos ministro pirmininko poelgis laikomas provokatyviu Europos partnerių atžvilgiu, kai savi interesai yra iškeliami aukščiau už Europos konsensusą.

Vengrijos Ministras Pirmininkas nuolat silpnina Europos Sąjungos poziciją karo Ukrainoje klausimu. Pirmininkai vieningai teigia, kad karas baigsis, kai Rusija nustos puldinėti Ukrainą, tad Europos Sąjunga privalo veikti kartu, siekdama šio tikslo bei užkardyti prieš Europos Sąjungą nukreiptas besitęsiančias Rusijos hibridines operacijas.

Laiške pažymima, kad pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai turi būti konstruktyvus ir vykdomas gerbiant Europos sutartis. Išreikšdami savo paramą, kartu reikalaujame, kad Vengrijos vyriausybė veiktų laikydamasi šių pamatinių principų. „Mums reikia visapusiškai veikiančios Europos Sąjungos, kad galėtume įveikti didelius mūsų laukiančius iššūkius.“

Europos šalių parlamentų Europos reikalų komitetų pirmininkų laiškas pridedamas.

Bendrą laišką pasirašė Vokietijos, Suomijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Liuksemburgo, palaiko Lenkijos, Europos reikalų komitetų pirmininkai

Pranešimą paskelbė: LRS kanceliarijos Seimo ryšių su visuomene skyrius
2024-07-26 13:43
Politika, ES