Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: „Švietimo sistema užsimerkia prieš klaidas, lemiančias abiturientų ateitį“

2024 m. rugpjūčio 1 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ reiškia susirūpinimą dėl Lietuvos švietimo sistemoje kylančių problemų. Besikartojančios klaidos Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo (PUPP), valstybinių brandos egzaminų organizavime ir vertinime, sukelia stresą mokiniams, tėvams bei mokytojams. Dėl klaidų, padarytų skaitmeninant valstybinius brandos egzaminų rezultatus, pasikeitė abiturientų egzaminų galutiniai rezultatai. Du abiturientai neišlaikė brandos egzamino, o trys abiturientai prarado galimybę stoti į universitetus. Dalies dešimtokų, laikiusių lietuvių kalbos ir literatūros dalį raštu, teksto kūrimo užduoties darbai nebuvo pateikti į vertinimo sistemą. Nepasirengta ir atnaujintų bendrųjų programų įgyvendinimui: vėluojama su vadovėlių ir metodinės medžiagos, skaitmeninio ugdymo turinio parengimu. Nerimą kelia ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Nacionalinės švietimo agentūros nepasirengimas spręsti iškylančias problemas.

 „Būtinas, inicijuojant ugdyme pokytį, sisteminis požiūris, įvertinant galimus pozityvius, negatyvius aspektus, išryškinant rizikas, parengiant pokyčio įgyvendinimo planą ir pagrindžiant ištekliais. Taigi, tam dera pasitelkti švietimo ekspertus, mokslininkus, praktikus, o ne dirbti susikurtame burbule. Nepasirengus pokyčio įgyvendinimui, rizikuojama pakenkti ugdymo dalyviams – ypač ugdytiniams“, – pabrėžė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė.

Siekiant išsiaiškinti šių nesėkmių priežastis, kreiptasi į Nacionalinę švietimo agentūrą, prašant paaiškinti, kas Nacionalinėje švietimo agentūroje yra atsakingas už šias klaidas, kaip bus įvertinta jų veikla bei kompetencijos? Kokių priemonių bus imtasi siekiant užtikrinti, kad panašios klaidos nepasikartotų ateityje ir paprašyta pateikti planą, kaip bus siekiama ištaisyti pastebėtas klaidas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, Nacionalinei švietimo agentūrai siūlome atlikti išsamią klaidų analizę, įvertinti, kaip tokios klaidos galėjo atsirasti ir kodėl jos nebuvo pastebėtos bei ištaisytos laiku, įdiegti griežtesnes kontrolės priemones, siekiant užtikrinti egzaminų vertinimo kokybę ir patikimumą, sukurti darbo grupę, kuri teiktų rekomendacijas dėl švietimo sistemos tobulinimo ir pokyčių įgyvendinimo ir kt.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-08-02 13:49
Švietimas ir mokslas, Politika
Kontaktinis asmuo
Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“
Tel.: (0 5) 209 65 97
El. p. [email protected]
pasidalinti
atgal