Lietuviai sukūrė sprendimą klimato kaitai ir triukšmo taršai: tokia technologija – vienintelė pasaulyje

Daugiau nei trejus metus produktus iš perdirbtų medžiagų kurianti „Provectus Redivivus“ žengė dar vieną svarbų žingsnį tvarumo link. Kartu su įmone „Avago“ ir partneriais iš Norvegijos sukūrė naujos kartos akustinę plokštę, pagamintą iš perdirbtų poliuretano, plastiko bei gumos atliekų. Bendrovės vadovo Artūro Juknos teigimu, klimato kaitos ir triukšmo taršos problemas sprendžianti plokštė – vienintelė pasaulyje.

Analogų pasaulyje neturintis produktas

„Pats didžiausias šios plokštės išskirtinumas yra tas, kad tai – visiškai „žalias“ produktas – t. y., pagamintas tik iš atliekų, tarp kurių – senos padangos, porolonai, poliuretano atliekos, automobilių sėdynės. Tai analogų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje neturintis produktas, skirtas gyvenamųjų namų, komercinių, gamybinių ir specialios paskirties patalpų konstrukciniams sprendimams“, – teigia A. Jukna.

Projektas įgyvendintas pasinaudojus Norvegijos finansinio mechanizmo „Norway Grants“ programos suteiktomis galimybėmis ir beveik 800 tūkst. eurų investicijomis. Lietuvoje šią programą koordinuoja Inovacijų agentūra. Jos ekspertės, „GreenTech Hub“ vadovės, Teresės Škutaitės teigimu, esminis tikslas – prisidėti prie didesnės pridėtinės vertės kūrimo ir tvarios ekonomikos augimo, skatinti Lietuvos įmonių konkurencingumą ir dvišalį bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Norvegijos bendrovių.

„Išvystyta garsą izoliuojančių plokščių technologija atvers duris įvairesnėms perdirbtų medžiagų panaudojimo galimybėms. Šiuo metu Lietuvos antrinių žaliavų panaudojimo indeksas yra 4 proc. – tad šią sritį turime stiprinti dar labiau. Žaliavų sugrąžinimas į rinką yra ypač reikšmingas siekiant Lietuvos perėjimo prie žiedinės ekonomikos iki 2035 m.“, – sako Inovacijų agentūros ekspertė.

Jai antrina ir A. Jukna – jo teigimu, poliuretanas yra plačiai naudojama medžiaga statybų sektoriuje, deja, jos šalinimas iš aplinkos yra sunkus ir brangus procesas. Todėl poliuretano perdirbimas ir jo panaudojimas antrą kartą prisideda prie žiedinės ekonomikos vystymo.

Patraukliausia rinka – statybų sektorius

Sukurta plokštė taip pat sprendžia ir opią triukšmo taršos problemą. Prognozuojama, kad iki 2050 metų daugiau nei du trečdaliai pasaulio gyventojų gyvens miestuose.  Atsižvelgiant į tai, kad triukšmo tarša, kurią sukelia net ir tokie kasdieniai garsai kaip žoliapjovė ar gatvėse automobilių keliamas triukšmas, gali turėti žalingą poveikį tiek žmonių, tiek ir gyvūnų sveikatai, didėja kokybiškesnės garso izoliacijos sprendimo poreikis.

„Plokštė puikiai stabdo garso bangą, o kadangi yra pagaminta iš plastiko, ji nebijo nei drėgmės, nei temperatūrų pokyčio, yra lengvai valoma. Vienas iš populiarių pavyzdžių, kaip ši plokštė gali būti panaudojama, yra lauko terasų ar namų balkonų grindys bei sienos, taip pat automobilių stovėjimo aikštelės – plokštės tokios patvarios, kad jos atlaiko ir automobilių judėjimą“, – dalijasi „Provectus Redivivus“ vadovas.

Kalbėdamas apie iššūkius, su kuriais teko susidurti kuriant naujos kartos akustinę plokštę, A. Jukna išskiria keletą: „Visų pirma, reikėjo užtikrinti, kad mūsų kuriami produktai būtų 100 proc. tvarūs, todėl teko atlikti daugybę eksperimentų, nuolatos optimizuoti gamybos procesus. Antrasis iššūkis – sukurti tokį produktą, kuris savo privalumais galėtų konkuruoti su kitais garso izoliacijai naudojamais produktais, tačiau išlaikytų vartotojui prieinamą kainą ir būtų konkurencingas rinkoje.“

Nepaisant to, kovo mėnesį išvystyta technologija šiuo metu jau yra komercializacijos procese – bendrovė kartu su partneriais „Avago“, padėjusiais tiek gamybos koordinavimo, tiek rinkodaros ir pardavimų klausimais, projektą pristatinėja rinkai, tariasi dėl eksporto galimybių ateityje.

„Nors projektą užbaigėme neseniai, jau dabar galime pasakyti, kad sukurta technologija neabejotinai pasiteisino. Statybų sektorius – itin patraukli rinka sukurtam produktui, tad dabar mūsų tikslas – jį pristatyti projektuotojams, kurie, kaip žinia, neretai būna konservatyvūs ir atsargiai žiūri į naujus sprendimus“, – teigia A. Jukna.

Lietuvai siekiant ambicingų strateginių tikslų žiediškumo ir žaliųjų inovacijų srityse, Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ padalinio komanda padeda šalies verslams prisitaikyti prie reguliacinių pokyčių, nemokamai konsultuoja įmones dėl finansavimo galimybių, projektų bei padeda rasti verslo partnerius tiek Lietuvos, tiek ir tarptautinėse rinkose.

Įmonės, kurioms aktuali žalioji transformacija, gali nemokamai konsultuotis nurodytais kontaktais.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Buivydaitė, Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-08-21 14:00
Pramonė, gamyba, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Buivydaitė
Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė
Inovacijų agentūra, Všį
+37069818384
[email protected]
pasidalinti
atgal