Finansų ministerija: siekiame užtikrinti geresnę finansinių paslaugų vartotojų apsaugą

Finansų ministerija parengė teisės aktų projektus, gerinančius sąlygas tiems vartotojams, kurie sudaro finansinių paslaugų sutartis nuotoliu. Nuo šiol tokių paslaugų teikėjai privalės suteikti daugiau būtinos informacijos vartotojui, galimybę pasikonsultuoti su specialistu, o atsisakyti sutarties klientui bus taip pat technologiškai lengva, kaip ir ją sudaryti. 

„Finansų rinkoje vis daugiau naujų produktų dėl sparčios informacinių technologijų raidos plėtojami skaitmeninėje aplinkoje. Parengtais projektais keičiamas reglamentavimas atsižvelgiant į vykstančius technologinius pokyčius. Mūsų siūlymai padės užtikrinti vienodai aukštą vartotojų apsaugos lygį sudarant nuotolines finansinių paslaugų sutartis nepriklausomai nuo to, kurioje Europos Sąjungos valstybėje veikia finansinių paslaugų teikėjas“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė. 

Viceministrės teigimu, itin svarbus pokytis yra tas, kad Vartotojų teisių apsaugos įstatymo (VTAĮ) projektas numato, kad klientui pareikalavus, nuotolinių finansinių paslaugų teikėjas privalės suteikti žmogiškąją pagalbą – galimybę pasikonsultuoti su specialistu, o ne pokalbių robotu, naudotis automatizuotu konsultavimu, interaktyviomis ar kitomis panašiomis priemonėmis. Tai padės vartotojui geriau suprasti galimą nuotolinės sutarties poveikį jo ekonominei situacijai. 

Projekte numatytas draudimas finansinių paslaugų teikėjams kurti ir naudoti elektronines sąsajas (vadinamuosius tamsiuosius modelius) nuotolinėms finansinėms sutartims sudaryti taip, kad vartotojai būtų klaidinami, jais būtų manipuliuojama arba būtų susilpninamas jų gebėjimas priimti laisvus sprendimus. 

Taip pat reglamentuojami ir detalizuojami paaiškinimai, kuriuos prieš sudarant nuotolinę finansinių paslaugų sutartį šių paslaugų teikėjas privalo pateikti vartotojui: apie siūlomos sutarties sąlygas ir papildomas paslaugas. 

VTAĮ projektu nustatomos veiksmingos, proporcingos ir atgrasančios sankcijos už reikalavimų, susijusių su nuotolinėmis finansinių paslaugų sutartimis, nesilaikymą. 

Civilinio kodekso projekte, kuris buvo parengtas kartu su Teisingumo ministerija, įtvirtinamas gerokai paprastesnis būdas atsisakyti nuotolinių sutarčių. Tai techninė priemonė – nuotolinės sutarties atsisakymo funkcija, leisianti klientui atsisakyti sutarties taip pat lengvai, kaip ir ją sudaryti. Verslas turės prisitaikyti ir į elektronines sąsajas integruoti tokią funkciją. 

Finansų ministerija teikia išvadoms gauti teisės aktų projektus, kuriais į nacionalinę teisę perkeliama Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vartotojų teisių, susijusių su nuotoliniu būdu sudaromomis finansinių paslaugų sutartimis.  Pastabų laukiama 12 darbo dienų. Su siūlomais įstatymų projektų pakeitimais galima plačiau susipažinti čia.

Pranešimą paskelbė: LR Finansų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-09-13 13:05
Verslas, ekonomika, finansai, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Mindaugas Grinius
LR Finansų ministerija
+37069841212
[email protected]
pasidalinti
atgal