ABB ir VILNIUS TECH partnerystė: investicija į jaunuosius inžinerijos talentus

Pasaulinė robotikos, elektrifikacijos ir automatizavimo technologijų lyderė bendrovė ABB skyrė stipendijas dviems Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Elektronikos fakulteto studentams, siekdama paskatinti jaunuosius talentus gilinti savo žinias ir tobulinti įgūdžius pasirinktose srityse. ABB tiki, kad investavimas į jaunuosius specialistus skatina jų profesinį augimą ir inovacijų kūrimą, kurios prisideda prie bendros visuomenės gerovės ir pažangos.

„Esame įsitikinę, kad ilgalaikė pažanga yra įmanoma tik investuojant į švietimą ir ugdant ateities specialistus. Stipendijos skyrimas VILNIUS TECH studentams, kaip ir ABB elektros pavarų laboratorijos įrengimas universiteto patalpose, yra indėlis į jaunosios kartos ugdymą, kuri taps pagrindu, kuriant inovatyvius, tvarius sprendimus, reikalingus mūsų visuomenei“, sako ABB Motion verslo vadovas Lietuvoje Justinas Pesliakas.

ABB Motion verslo vadovas Baltijos šalyse Jukka Patrikainen džiaugėsi matydamas erdvią laboratoriją, pilną ABB įrangos ir aukšto lygio inovatyvių sprendimų. „Žmonės yra tai, kas nulemia pokyčius, todėl bendradarbiavimas su universitetais ir studentais yra itin svarbus.“ Pasak Jukka, svarbu, kad studentai turėtų galimybę dirbti su tikra įranga ir realiais sprendimais, o ši laboratorija suteikia unikalią galimybę praktiniam mokymuisi. „Taip pat džiaugiausi galėdamas sutikti tokius atsidavusius ir talentingus dėstytojus. Tai suteikia pasitikėjimo, kad ateitis yra gerose rankose“, – teigia Jukka.

ABB stipendijos skirtos dviem geriausiems VILNIUS TECH Automatikos ir Elektros energetikos inžinerijos studijų programų studentams. Pagal akademinio pažangumo ir motyvacijos kriterijus atrinktiems II-III kurso studentams skirta po 1500 eurų, kurie lygiomis dalimis bus išmokėti 2024-2025 mokslo metų rudens semestro laikotarpiu.

Pasak VILNIUS TECH strateginės partnerystės prorektoriaus doc. dr. Ado Meškėno, mokslo ir verslo bendradarbiavimas, auginant ateities talentus, yra be galo svarbus. Ekspertų mentorystė, studentams teikiama parama, praktiniai įgūdžiai ir integracija į darbo rinką vaidina itin svarbų vaidmenį jų karjeroje. 

„Elektronika ir energetika – vienos sparčiausiai besivystančių mokslo ir pramonės šakų, tad ateityje šių sričių specialistų poreikis tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje augs kelis kartus. Džiaugiamės ABB ir VILNIUS TECH partneryste, padėsiančia auginti paklausius, kvalifikuotus specialistus, kurie prisidės prie technologinės pažangos. Tikimės, tai įkvėps studentus rinktis elektros inžinerijos mokslus“, – sako doc. dr. A. Meškėnas.

ABB įrangos laboratorija VILNIUS TECH

Dar iki stipendijos skyrimo studentams, ABB įgyvendino kitą iniciatyvą – įrengė ABB elektros pavarų laboratoriją, kuri yra itin naudinga VILNIUS TECH Elektronikos fakulteto studentams. Šios partnerystės tikslas – skatinti inžinerijos mokslų populiarinimą ir technologinę pažangą Lietuvoje. Šis projektas – ilgalaikis įsipareigojimas vystyti technologinius sprendimus ir auginti jaunuosius talentus.

Būsimi Lietuvos inžinieriai turi galimybę tyrinėti realius sprendimus bei, pasitelkę moderniausią įrangą, įgyti praktinės patirties, kuri padės tolimesniame jų karjeros kelyje.

ABB įrengtoje elektros pavarų laboratorijoje studentai turi galimybę susipažinti ir atlikti laboratorinius darbus su plačiai pramonės sektoriuje paplitusiais naujausiais įrenginiais ir sprendimais. Universitetui padovanoti ACS880, ACS380, ACS580 elektros pavarų mokomieji stendai, elektros varikliai, išmanieji elektros variklių monitoringo sensoriai su prieiga prie stebėjimo platformos, AC500 programuojami loginiai valdikliai, išmanūs energijos vartojimo skaitikliai ir elektrotechnikos komponentai. Ilgainiui laboratoriją papildė: DCS880 mokomieji stendai ; DCT880 mokomieji stendai; RCD-s, skirti praktiniam mokymuisi, kaip automatiškai išjungti elektrą atsiradus gedimui; ACB, MCCB; skydinės, kurios tarnauja trimis tikslais: pirmiausia kaip įrankis laboratoriniams tyrimams ir bandymams, antra – skirtumo tarp selektyvių ir neselektyvių išjungiklių pažinimui, trečia – išmaniųjų EMAX2 serijos automatinių jungiklių demonstravimui su Ekip Touch įrenginiu; minkštieji elektros variklių paleidimo įrenginiai, skirti mokytis, kaip išvengti per didelės inercijos variklių paleidimo metu.

Laboratorijos įrengimo tikslas – suteikti studentams galimybę praktikuotis laboratorijoje su realiai pramonėje naudojama įranga ir technologiniais sprendimais ir taip paskatinti jaunus žmones rinktis elektros/automatikos inžinerijos studijas.

Tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvos

ABB Motion verslo Lietuvoje vadovas Justinas Pesliakas įžvelgia tolimesnių bendradarbiavimo galimybių. Pavyzdžiui, VILNIUS TECH prisijungimas prie „Energy Efficiency Movement“ (liet. energijos vartojimo efektyvumo judėjimas), kuris vienija pramonės, mokslo ir visuomeninių organizacijų narius iš viso pasaulio. VILNIUS TECH, kaip pirma mokslo įstaiga Baltijos šalyse, įsteigusi tvarumo fakultetą, atspindi „Energy Efficiency Movement“ komunikuojamas vertybes, tokias kaip žiediškumas, tvarumas ir inovacijų skatinimas. Tokiu atveju tiek studentai, tiek ir dėstytojai turėtų galimybę diskutuoti apie jau taikomus bei tobulinamus praktinius sprendimus įsitraukiant į globalų forumą.  Justino vizija – glaudus mokslo ir verslo bendradarbiavimas, kuriant inovatyvius sprendimus energijos efektyvumo srityje.

ABB ekspertai yra pasirengę įsitraukti į paskaitų vedimą, skirti savo laiką mentorystės programoms ir organizuoti praktinius seminarus su realiais pavyzdžiais, kurie leistų studentams užtikrintai žengti profesinio kelio link. Kartu su universiteto iniciatyva ir bendradarbiavimu, studentai turės galimybę dalyvauti ekskursijose į ABB gamyklas užsienyje, kur jie galės iš arti susipažinti su ABB veikla ir inovacijomis. Ši patirtis ne tik praturtins jų išsilavinimą, bet ir įkvėps juos įsivaizduoti savo ateities karjeras dinamiškame inžinerijos ir technologijų pasaulyje.

ABB yra pasaulinė elektrifikacijos ir automatizavimo technologijų lyderė, kuri skatina tvaresnę ir išteklius tausojančią ateitį. Bendrovės sprendimai apjungia inžinerines žinias ir programinę įrangą tam, kad būtų  optimizuota gamyba, elektrifikacija, veikla ir judėjimas. ABB patirtis siekia virš 140 metų, o daugiau nei 105 000 ABB darbuotojų skatina inovacijas, kurios greitina pramonės transformaciją.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Gedeikytė, Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-09-24 08:32
Švietimas ir mokslas, Energetika
Kontaktinis asmuo
Giedrė Gedeikytė
VILNIUS TECH Viešosios komunikacijos direkcijos išorinės komunikacijos projektų vadovė
Vilniaus Gedimino technikos universitetas
862669845
[email protected]
pasidalinti
atgal