Interjero dizainerė pasidalijo gudrybėmis, kurios padės mažą namų erdvę paversti funkcionalia ir jaukia

Kokybiškai ir jaukiai įrengti mažą namų erdvę gali būti nemenkas iššūkis – ypač tuomet, kai ir turimas biudžetas yra ribotas. Interjero dizainerė Irena Kalabuckaitė sako, kad mažų būstų savininkams atnaujinant erdvę svarbiausias uždavinys priimti protingus ir apgalvotus sprendimus, kurie leistų maksimaliai išnaudoti patalpą, sukurtų laikui nepavaldų interjero stilių ir nenuviltų kokybe. 

Mažas biudžetas nebūtinai reiškia prastą rezultatą

Mažų būstų savininkams dažnai tenka erdvę įrengti neturint didelio biudžeto. Tačiau interjero dizainerės teigimu, svarbiausia yra investuoti į kokybiškas apdailos medžiagas, ypatingai grindų dangą. Ne ką mažiau svarbi ir kokybiška buitinė technika bei pagrindinių namų zonų baldai – pasirinkus tinkamai, ateityje bus išvengta išlaidų gedimams ar brokui taisyti.

„Tik po to, kai bus tinkamai pasirūpinta retai keičiamais sprendimais, pavyzdžiui, santechnika ar pagrindiniais baldais, galima ieškoti patinkančių dekoro elementų, kilimų ar pan. Juos bet kada ir paprastai galėsite pakeisti ateityje, jei kis jūsų gyvenimo būdas, finansinės galimybės ar poreikiai“, –sako I. Kalabuckaitė.

Interjerus kurianti specialistė priduria, kad dažnai būstų savininkai, norėdami sutaupyti, renkasi pigesnes apdailos medžiagas ar buitinę techniką bei pasikliauja abejotinos kokybės produkcijos pardavėjais. Tačiau nusprendus eiti tokiu keliu, ateityje gali laukti papildomos išlaidos ir nusivylimas.

„Maža erdvė gali sukelti didelius galvosūkius, kaip į nedidelėje patalpoje patogiai išdėstyti svarbiausius baldus ar buitinę techniką. Interjero dizaineriai kas dieną sprendžia šiuos uždavinius, todėl gali jums padėti funkcionaliai išpildyti erdvę ir pasiūlyti išskirtinius sprendimus“, – sako pašnekovė.

Svarbiausios interjero taisyklės mažame būste

 I.Kalabuckaitės teigimu, įrengiant įvairius mažus būstus, galima išskirti pagrindines taisykles, kurios labiausiai padeda vizualiai išdidinti erdvę. Tokiuose būstuose geriausiai pasiteisina didelis šviesos kiekis, kompaktiški baldai ir minimalus dekoras. 

„Visų pirma, erdvės pojūtį įrenginėjamai erdvei suteiksite sienoms ir luboms naudodami šviesias spalvas. Be to, šviesūs ir švelnūs natūralios medienos grindų atspalviai taip pat akivaizdžiai išdidina erdvę. Jei mėgstate ryškesnes spalvas, jas rekomenduočiau panaudoti interjero detalėse, pavyzdžiui, kilimuose, užuolaidose ar minkštuose balduose“, – sako interjero dizainerė.

Ji primena, kad mažame būste reikia baldus derinti prie esamos erdvės, o ne atvirkščiai. Kad ir kaip norėtųsi namuose turėti kampinę sofą, ji gali visiškai netikti prie patalpos dydžio, todėl reikėtų išskirti pakankamai erdvės patogiems praėjimams ir apsvarstyti kompaktiškesnius variantus.

Buitinė technika gali sutaupyti ir vietos, ir pinigų

Išsprendus būsto apdailos ir zonų įrengimo klausimus, kitas ne ką svarbesnis aspektas – buitinės technikos pasirinkimas. Interjero dizainerė pataria rinktis kelias funkcijas atliekančią buitinę techniką. Pavyzdžiui, skalbyklę kartu su džiovyklės funkcija ar orkaitę su mikrobangų krosnelės funkcija – toks įrenginys sutaupys ir vietos, ir pinigų.

„Visgi, jei būste gyvena šeima su vaikais ar augintiniais, tokie dvigubas funkcijas atliekantys įrenginiai ne visuomet tinkamai atliepia lūkesčius. Naudojant įrenginį dažnai yra labai svarbus ir kokybės bei efektyvumo aspektas, todėl verčiau rinktis standartinio dydžio ir įprastas funkcijas atliekančius įrenginius“ – sako interjero dizainerė.

Šiemet technologijų bendrovės „Samsung“ apklausa* parodė, kad pats svarbiausias aspektas, renkantis skalbyklę yra energinis įrenginio taupumas – tai įvardijo net (64 proc.) respondentų. Apklausos duomenimis, standartinio dydžio skalbykle lietuviai dažniausiai naudojasi kelis kartus per savaitę (71 proc.), todėl I. Kalabuskaitės teigimu – skalbyklės galimybės sutaupyti – neabejotinai svarbi šio buities įrenginio savybė.

*Bendrovės „Samsung Electronics Baltics“ užsakymu apklausą 2024 m. gegužę mėnesį internetu atliko „Starcom“. Tyrimas reprezentuoja vyresnių 18 m. amžiaus Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų nuomonę. Apklausoje dalyvavo 3000 respondentų.

Pranešimą paskelbė: Viktorija Kundrotė, UAB "Publicum"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-09-26 09:40
NT, statyba, Laisvalaikis, pramogos
Kontaktinis asmuo
Viktorija Kundrotė
Jaunesnioji projektų vadovė
UAB "Publicum"
+37068488964
[email protected]
pasidalinti
atgal