APVA: Pasinaudokite teikiama parama individualių namų atnaujinimui

Gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, taikant energetinio efektyvumo didinimo priemones, jau gali kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA) ir pasinaudoti finansine parama. Antrą kartą šiais metais skelbiamas kvietimas įprastai sulaukia nemažo gyventojų susidomėjimo. APVA dalinasi patarimais, į ką svarbu atkreipti dėmesį ir kaip pasiruošti namo atnaujinimo procesui.     

„Namo atnaujinimas – tai ne tik investicija į savo šeimos komfortą ir gyvenimo kokybę, bet ir svarbus indėlis į mūsų šalies pastangas mažinti energijos suvartojimą. Turėti energetiškai efektyvų pastatų sektorių yra vienas kertinių uždavinių, kovojant su klimato kaita, todėl siūlome įvairias paramos priemones pastatų modernizavimui. Viena iš jų – gyventojų laukiama parama individualiems nuosaviems namams“, – teigia Gintarė Burbienė, APVA Pastatų modernizavimo departamento direktorė. 

Didžiausia galima kompensacinė išmoka vienam namo atnaujinimo projektui siekia 14,5 tūkst. eurų. Kompensacinės išmokos dydis apskaičiuojamas padauginus namo naudingą plotą iki modernizavimo iš fiksuoto dydžio. Fiksuotas dydis už 1 m² namo naudingo ploto – 75 eurai. Iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos kvietimui skiriama 10 mln. eurų.

Visą spalio mėnesį, dėl kompensacinių išmokų kviečiami kreiptis gyventojai, nuosavybės teise valdantys vieno ar dviejų butų gyvenamosios paskirties namą. Namo statyba turi būti užbaigta teisės aktų nustatyta tvarka ir įregistruotas 100 % pastato baigtumas. 

Parama bus išmokama, kai atnaujinus gyvenamąjį namą bus pasiekta ne mažesnė nei B namo energinio naudingumo klasė (sertifikatas registruotas VšĮ Statybos sektoriaus vystymo agentūroje (SSVA)) ir sumažintos skaičiuojamosios šiluminės energijos suvartojimo sąnaudos ne mažiau kaip 40 proc. lyginant su buvusiomis iki atnaujinimo. Projektą įgyvendinti ir pateikti išlaidų kompensacijos prašymą reikės per 15 mėn. nuo kvietimo pabaigos, t.y. iki 2026 m. sausio 30 d.   

Specialistai atkreipia dėmesį 

Kartu su paraiška gyventojai turės pateikti pastatų energinio naudingumo eksperto pažymą, kurioje būtų nurodyti skaičiavimai, kad įgyvendinus konkrečias energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemones, po modernizavimo bus pasiekta B ar aukštesnė namo energinio naudingumo klasė bei 40 proc. sumažintos šilumos sąnaudos. Pažymoje turi būti įrašytas pastatų energinio naudingumo eksperto kvalifikacijos pažymėjimo numeris, pažyma patvirtinta parašu. Pabrėžtina, kad ši pažyma nėra turimo namo energinio sertifikato atitikmuo – tai du skirtingi dokumentai.   

Kalbant apie namo energinio naudingumo sertifikatą, jis taip pat bus tikrinamas, tad svarbu įsitikinti, kad sertifikatas būtų galiojantis ir užregistruotas SSVA. Patikrinti sertifikato registracijos ir galiojimo duomenis galima SSVA puslapyje.    

Teikiant paraišką reikės pasirūpinti ir planuojamo atnaujinti namo nuotraukomis. Nuotraukose turės matytis ne tik namas iš visų jo pusių, bet ir įvairios namo vietos, susijusios su energijos vartojimo efektyvumu ir nurodytos eksperto pažymoje, pavyzdžiui, neapšiltintas stogas ar perdangos, neapšiltintos grindys, nesandarios durys, langai ir pan.  

APVA specialistai pabrėžia, kad atlikus namo atnaujinimo darbus būtina kreiptis į akredituotas laboratorijas ir atlikti pastato sandarumo testą, kaip to reikalaujama pagal statybos techninio reglamento reikalavimus B energetinės klasės pastatams. Akredituotų pastatų sandarumo bandymų laboratorijų sąrašas pateikiamas čia. Faktą apie namo atnaujinimui gautą finansavimą iš valstybės ir (ar) ES biudžeto lėšų, būtina nurodyti užsakant namo sertifikavimo paslaugą. 

Akcentuojama, kad mokėjimo prašymą kompensacijos išmokėjimui galima teikti tik pastatui pasiekus B ar aukštesnę energinę klasę. Po atnaujinimo pasiekta energetinio naudingumo klasė turi būti užfiksuota sertifikate, registruotame SSVA.      

Paraiškos paramai teikiamos nuo 2024 m. spalio 1 d. iki spalio 30 d. per Aplinkos projektų valdymo informacinę sistemą (APVIS).   

Pranešimą paskelbė: Eglė Pliuskuvienė, Aplinkos projektų valdymo agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-10-01 09:38
NT, statyba, Energetika
Kontaktinis asmuo
Eglė Pliuskuvienė
Komunikacijos skyriaus vadovė
Aplinkos projektų valdymo agentūra
8 659 83953
[email protected]
pasidalinti
atgal