Laukiama architektų idėjų Perkūnkiemio veidą formuosiančiai viešajai erdvei

Vilniaus Pašilaičių seniūnijoje, Perkūnkiemyje, planuojama įrengti naują erdvę bendruomenės renginiams, šventėms ir kasdieniam laisvalaikiui. Projektą prižiūrinti Vilniaus vystymo kompanija organizuoja atvirą architektūrinio projekto konkursą šios viešos erdvės įrengimui.

Dabar dalis teritorijos ties Perkūnkiemio g. 22 yra apaugusi savaiminiais želdiniais, nepritaikyta lankymui, poilsiui ir beveik nenaudojama. Kita teritorijos dalis naudojama kaip neoficiali automobilių stovėjimo aikštelė, todėl ieškoma kūrybiškų ir racionalių būdų, kaip įveiklinti šią teritoriją.

Vilniaus vystymo kompanija buvo surengusi kūrybines dirbtuves, per kurias surinko rajono bendruomenės idėjas, jas apibendrino bei vėliau kartu su projektinių pasiūlymų užduoties projektu pristatė gyventojams. Pagal paskelbto architektūrinio konkurso užduotį architektai turės pasiūlyti 0,9 ha ploto viešosios erdvės naudojimo scenarijus skirtingiems metų laikams, numatyti galimybę šią viešąją erdvę naudoti Perkūnkiemio bendruomenės renginiams ir kasdieniam laisvalaikiui. Tikimasi, kad aikštėje bus scenos vieta ar zona, amfiteatras, o per renginius joje tilps iki 1000 žmonių.

„Skelbdami architektūrinį konkursą siekiame rasti geriausią sprendimą, kad šiuo metu rajono nepuošianti teritorija taptų reprezentatyvia, pagrindine Perkūnkiemio identitetą formuojančia erdve. Tikimės, kad architektai sukurs šiuolaikišką viešąją erdvę, kuri būtų patraukli ir funkcionali visais metų laikais. Formuodami konkurso užduotį siūlome jiems atkreipti dėmesį ir į energiją tausojančias technologijas bei žiedinės ekonomikos sprendimus, kurie ne tik ilgina architektūrinių sprendinių gyvavimo ciklą, bet ir gerina visuomenės kasdienybę“, – sakė Vilniaus vystymo kompanijos vadovė Laura Joffė.

Teritorijoje turės būti traukos objektai įvairaus amžiaus ir interesų žmonėms, mažosios architektūros elementai įvairioms veikloms ir numatyta vieta meno kūriniui.

Architektai taip pat turi užtikrinti Perkūnkiemio g. 22 viešos erdvės ryšį su aplinkinėmis teritorijomis: numatyti pėsčiųjų takus jungiančius su kitomis kvartalo viešosiomis erdvėmis bei visuomeniniais objektais. Be to, architektūrinio konkurso sprendiniai turi įvertinti greta planuojamos teritorijos esamą susisiekimo infrastruktūrą – įvažiavimus į aplinkines teritorijas, įrengtas automobilių stovėjimo vietas, planuojamos Leičių g. atkarpos sprendinius.

Teritorijoje yra keletas jaunų medžių – blindės, klevai, tačiau dominuoja krūmai, savaime išaugusios smulkios blindės, kurios sudaro apie 80-90 proc. šios erdvės želdinių. Planuodami erdvę projektuotojai pirmenybę turėtų teikti augalų rūšims, kurios gerina vietos biologinę įvairovę – medžiams, krūmų ir daugiamečių augalų plotams, o veją projektuoti tik funkciškai tam pagrįstose vietose. Viso želdiniai turės užimti ne mažiau nei 60 proc. visos teritorijos.

Visa informacija apie atvirą architektūrinio projekto konkursą – CVP IS.

 

Apie Vilniaus vystymo kompaniją

UAB Vilniaus vystymo kompanija yra viena seniausių Vilniaus miesto savivaldybės valdomų įmonių, kuri jau kelis dešimtmečius teikia savivaldybei priklausančių viešos paskirties objektų projektavimo bei statybos valdymo paslaugas.

Pranešimą paskelbė: Zita Šlepetienė, Vilniaus vystymo kompanija, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-10-04 10:18
NT, statyba, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Zita Šlepetienė
Komunikacijos ir prekės ženklo vadovė
Vilniaus vystymo kompanija, UAB
+37066737319
[email protected]
pasidalinti
atgal