Šveicarijos ir Lietuvos bendradarbiavimas: nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai skiriami 31 mln. eurų

Šiandien finansų ministrė Gintarė Skaistė ir Šveicarijos ambasadorius Lietuvai Martin Michelet pasirašė Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos sutartį, kuria siekiama tęsti investicijas į akušerijos ir kūdikių sveikatos priežiūros paslaugų tobulinimą bei vaiko raidos paslaugų plėtrą. Šios programos įgyvendinimui skiriama daugiau nei 31 mln. eurų.

„Šiandien pasirašėme sutartį dėl Šveicarijos ir Lietuvos bendradarbiavimo sveikatos srityje. Tai jau trečioji sutartis per 30 Lietuvos nepriklausomybės metų, kuria Šveicarija savo patirtimi ir resursais remia Lietuvos siekį stiprinti medicinos paslaugų kokybę. Per ateinančius penkerius metus bus investuojama į motinos ir vaiko sveikatą bei gerovę: suplanuota pagerinti paslaugų nėščiosioms, naujagimiams ir kūdikiams kokybę ambulatorinėje grandyje apimant visą Lietuvą“, – pasirašymo metu kalbėjo finansų ministrė G. Skaistė.  

Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas sako, kad geriausias prasmingų darbų įvertinimas yra jų tąsa.  „Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimas tęsiasi jau tris dešimtmečius. Paskutinis iš jų – akušerijos paslaugų gerinimas – buvo itin rezultatyvus, padėjęs perpus sumažinti gimdyvių ir naujagimių komplikacijų. Tikiuosi, naujuoju etapu bus išlaikyta bendradarbiavimo dvasia, o pasiekti rezultatai patys kalbės už save“, –  sutarties pasirašyme linkėjo A. Pečkauskas.

„Ši unikali programa bendradarbiaujant Šveicarijos ir Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms dar labiau sustiprins dvišalius Šveicarijos ir Lietuvos santykius. Šia programa prisidedama prie 2-ojo Šveicarijos įnašo tikslo – prisidėti prie ekonominių ir socialinių skirtumų mažinimo ES ir valstybėse partnerėse. Vaikai yra pažeidžiamiausia visuomenės dalis, todėl didžiuojamės, kad ši iniciatyva padės pagerinti jų gyvenimo kokybę ir ateities galimybes“, – sako Šveicarijos ambasadorius Lietuvai Martin Michelet.

Iki šiol buvo įgyvendintos dvi bendradarbiavimo programos. Tiek pirmoje, tiek antroje bendradarbiavimo programose buvo vykdomos investicijos į nėščiųjų, gimdyvių, naujagimių ir vaikų sveikatos priežiūrą. Įgyvendintos programos jau davė savo vaisių – pagerinta stacionarių sveikatos priežiūros paslaugų nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams kokybė: ligoninėse, teikiančiose sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, pagerintos neonataologijos, reanimacinės ir intensyvios pagalbos vaikams paslaugos, Naujojoje programoje dėmesys bus skiriamas ir nėščiųjų emocinei sveikatai, ankstyvajai pogimdyvinių sutrikimų diagnostikai ir holistinei pagalbai šeimai.

„Šiandien pasirašyta sutartis atveria naujas galimybes užtikrinti kokybiškas ir prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir sveikiems bei raidos sutrikimų turintiems vaikams visoje Lietuvoje, – ceremonijos metu teigė Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius. – Kauno klinikoms patikėta didžiulė garbė ir atsakomybė įgyvendinti šį didelės apimties projektą. Kauno klinikų komanda jau įrodė savo gebėjimus sėkmingai įgyvendinti ankstesnes programas, todėl tikiu, kad mūsų specialistų kompetencijos, glaudus bendradarbiavimas su partneriais Lietuvoje ir Šveicarijoje bei visų suinteresuotųjų susitelkimas į bendrą tikslą – motinos ir vaiko sveikatą ir gerovę – bus kertinis šios programos sėkmės veiksnys.“

Per visą nepriklausomybės laikotarpį Šveicarija Lietuvai buvo skyrusi apie 86 mln. eurų, kurios panaudotos ligoninių infrastruktūrai, aplinkosaugai ir energijos efektyvumo didinimui, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai, nevyriausybinių, bendruomenių organizacijų iniciatyvoms, moksliniams tyrimams.

Pranešimą paskelbė: Daiva Šalc, LR Finansų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-10-08 10:48
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Daiva Šalc
Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė
LR Finansų ministerija
852390140
[email protected]
pasidalinti
atgal