S. Gentvilas: Baltijos jūros taršą mažinti padės LIFE programos projektas

Mokslininkams ir ekspertams išanalizavus šalies vandens telkinius nustatyta, kad Lietuvoje 63 proc. upių ir 64 proc. ežerų neatitinka geros ekologinės būklės kriterijų. Tam įtakos turi žemės ūkis, miesto nuotekos, pramonė, taip pat klimato pokyčiai. Naujas projektas „Integruotas vandens valdymas Lietuvoje (LIFE SIP Vanduo)“ skirtas spręsti šias problemas.

„Baltijos tarša išlieka didelė, o šis projektas tiesiogiai prisidės prie jos mažinimo. Jis kompleksiškai apims Kuršių marių ir Baltijos jūros baseinų taršos mažinimą ir ekologinės būklės gerinimą. Europos Sąjungos ir Aplinkos ministerijos investicijos bus naudojamos spręsti problemas labiausiai paveiktuose regionuose,” – pažymėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Vienas iš svarbiausių projekto tikslų – gerinti konkrečių vandens telkinių būklę. Pavyzdžiui, bus mažinama žemės ūkio ir miesto tarša Dovinės upės baseinui, o Simno žuvininkystės ūkis mažins neigiamą poveikį Simno ežerui. Vievio gyventojai taip pat pajus pokyčius – gerės Vievio ežero ekologinė būklė, mažinant taršą dėl kritulių nuotėkio.

Didelė nauda bus ir Klaipėdai – „Klaipėdos vanduo“ įsigys pažangius mikroteršalų valymo įrenginius, kurie padės sumažinti taršą Kuršių mariose ir Baltijos jūroje.

Be to, net 20 ežerų bus įgyvendinta žuvų mitybos grandinės pertvarkymo programa, optimizuojant žuvų populiacijų dydį ir mažinant eutrofikaciją, kurią sukelia perteklinis azoto ir fosforo kiekis.

Taip pat planuojama atkurti iki 40 km natūralių upių tėkmę, kurios buvo ištiesintos, bei sukurti nuotolinio stebėjimo priemones, skirtas aptikti neteisėtus taršos šaltinius bent keturiuose vandens telkiniuose.

Projekto metu planuojama sumažinti trąšų naudojimą ten, kur žemės ūkis labiausiai teršia vandens telkinius. Bent 20 ūkių dalyvaus programoje, kuri padės efektyviau naudoti trąšas. Ūkininkams bus rengiami mokymai, seminarai ir konsultacijos, kad jie geriau suprastų, kaip sumažinti taršą ir dirbti tvariau.

Projektas tęsis iki 2033 metų, jam skirta 19,7 mln. eurų iš ES LIFE programos ir Aplinkos ministerijos fondų. Ši iniciatyva sujungs valdžios institucijas, mokslininkus ir verslą siekiant ilgalaikio vandens telkinių apsaugos ir valdymo. Projektą koordinuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Pranešimą paskelbė: Audris Kutrevičius, LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-10-08 13:05
Gamta, aplinkosauga
Kontaktinis asmuo
Aistė Žilinskienė
Aplinkos ministro patarėja komunikacijai

tel. +370 614 53671
[email protected]



pasidalinti
atgal