Europos šalys perima CPO LT viešųjų pirkimų praktiką

Lietuvos nacionalinė centrinė perkančioji organizacija CPO LT padės Moldovai integruoti skaitmenizuotus sprendimus į centralizuotus viešuosius pirkimus. Tai dalis projekto, kuriuo CPO LT prisidės prie Lietuvos paramos padėti Moldovai pasirengti stojimui į Europos Sąjungą (ES).

Lietuvos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos fondas finansavo CPO LT projektą „Moldovos CPO kompetencijų didinimas kuriant ir įgyvendinant centralizuotų viešųjų pirkimų skaitmenizavimą“. CPO LT Moldovos Finansų ministerijai – projekto partneriui – įsipareigojo perduoti savo gerąją patirtį integruojant į viešųjų pirkimų sistemą pažangius skaitmeninius sprendimus ir taip geriau pasirengti stojimui į Europos Sąjungą.

Viešųjų pirkimų centralizavimas, jų „perkėlimas“ į elektroninę erdvę Moldovoje žengia tik pirmuosius žingsnius. Jau daugiau nei 20 metų šios šalies perkančiosios organizacijos naudoja elektroninę viešųjų pirkimų skelbimo sistemą, tačiau elektroninio įrankio viešiesiems pirkimams – nuo užsakymo formavimo iki laimėtojo paskelbimo – šalis neturi.

CPO LT šioje srityje yra sukaupusi ilgametę patirtį, nes valdo dvi pirkimų sistemas – CPO LT elektroninį katalogą bei Elektroninių pirkimų centrą, skirtą neperkančiosioms organizacijoms. Šiuo metu įstaiga diegia naują ir technologiškai dar pažangesnę informacinę sistemą, kuri integruos abu katalogus.

„Džiaugiamės, kad galime „grąžinti skolą“ naujoms ES šalims-kandidatėms. Prieš daugiau nei du dešimtmečius senosios ES šalys padėjo Lietuvai kurti viešųjų pirkimų centralizavimo sistemą ir dabar galime didžiuoti turėdami vieną iš pažangiausių sistemų Europoje“, – komentuoja Neringa Andrijauskienė, CPO LT direktorė.

Toks projektas CPO LT jau ne pirmasis bendradarbiaujant tarptautiniu lygmeniu: „Viešųjų pirkimų transformacijos kelyje jau padėjome Rumunijai, dalyvaudami Europos centrinių organizacijų tinkle dalijamės patirtimi su kitomis valstybėmis, perduodame savo žinias bei esame laikomi dinaminių pirkimų sistemų ekspertais. Tikime, kad ir Moldova, pasitelkdama mūsų turimas kompetencijas, sėkmingai įgyvendins savo viešųjų pirkimų skaitmeninimo tikslus“, – pažymi N. Andrijauskienė

Pasak CPO LT vadovės, centralizuotų viešųjų pirkimų skaitmenizavimas CPO LT pavyzdžiu leis Moldovai į pirkimų vykdymo procedūras įdiegti ne tik naujausias technologijas, bet taip pat ateityje pritaikyti dirbtinį intelektą.

Projektas įgyvendinamas Lietuvos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos fondo 3 koncepcijos „Parama administracinių ir institucinių gebėjimų stiprinimui eurointegracijos srityje Moldovoje“ apimtyje.  Bendra projekto vertė – 90.768,15 Eur. Projekto trukmė – 12 mėnesių. Įgyvendinant projektą, CPO LT organizuos  darbo sesijas gyvai Moldovos sostinėje Kišiniove ir Vilniuje, nuotolines konsultacijas, praktinius mokymus bei ekspertinę dokumentų analizę. Šis Moldovos Respublikos viešųjų pirkimų sistemos pokytis taip pat prisidės prie Moldovos geresnio pasiruošimo stojimui į bendriją, nes centralizuotų viešųjų pirkimų skaitmenizacija yra ES prioritetas skaidrinant viešuosius pirkimus ir efektyviai naudojant viešuosius finansus.

Pranešimą paskelbė: Irma Pukinskaitė, VŠĮ CPO LT
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-10-17 07:30
Tarptaut.santykiai, ES
Kontaktinis asmuo
Irma Pukinskaitė
VŠĮ CPO LT Komunikacijos vadovė
+37065889408
[email protected]
pasidalinti
atgal