Trapučius gaminantys verslininkai skeptikams turi naujienų: šiuolaikiniai skoniai gimsta ne tik be riebalų, bet ir praturtinti naudingosiomis medžiagomis

Jei mėgstate kramsnoti trapučius ir teikiate pirmenybę lietuviškai produkcijai, labai tikėtina, jog šie užkandžiai bus pagaminti Pasvalyje. Čia esantis „Ustukių malūnas“ vienas pirmųjų Lietuvoje ėmėsi gaminti dabar jau puikiai visų pažįstamus ir prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjų itin pamėgtus trapučius. Šio verslo pradininkai – Uždavinių šeimos valdomas malūnas – užkandį spėjo išpopuliarinti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, kur jų produkcija sėkmingai raško gurmanų simpatijas. Apie tai, kaip gimsta originalios trapučių skonių idėjos ir kodėl juos verta įtraukti į kasdienį meniu, pasakoja įmonei vadovaujantis Kipras Uždavinys.

Lietuvių gaminiai atpažįstami ir vietinių, ir užsienio pirkėjų

Per kone tris dešimtmečius trunkantį sėkmingą „Ustukių malūno“ veiklos periodą verslininkai sukūrė ir šalies rinkai pasiūlė itin platų trapučių asortimentą: nuo tradicinių kukurūzų, ryžių, grikių, avinžirnių iki saldžių skonių su įvairiais priedais ir glaistais.

„Didelė dalis mūsų kuriamos produkcijos yra vertinama, mėgstama ir gerai atpažįstama. Įvairūs pasiekimai ir konkursų įvertinimai malūnui per daugelį metų spėjo pelnyti vieno aktyviausių sveikų užkandžių gamintojų Lietuvoje vardą. Tai verčia pasitempti ir toliau rinkai siūlyti tik dar geresnius bei sveikesnius maisto produktus. Vienas iš paskutinių mūsų kūrinių, kuriuo labai didžiuojamės, yra baltyminių mini lęšių trapučių linija. Tai labai daug komplimentų sulaukiantis mūsų gaminys, kurį pamėgo ir dideli, ir maži šalies bei užsienio ragautojai“, – pasakoja K. Uždavinys.

Uždavinių šeimos gaminiai išsiskiria ne tik įdomiais skoniais, sveikatai palankiais priedais, bet ir inovatyvumu – lęšių ir jau pažįstamus grikių trapučius jie pasiūlė pirmieji rinkoje, mėgėjų ir pirkėjų netrukus ieškos ir ką tik dienos šviesą išvydę natūraliai saldūs trapučiai su obuolių sultimis.

Dėmesys skaniam sveikatingumui

„Ustukių malūnas“ nuo pat savo veiklos pradžios stengėsi rinktis sveikesnį kelią, nors jis ir yra sunkesnis. K. Uždavinys pasakoja, jog jo tėtis buvo vienas iš ekologinio judėjimo Lietuvoje pradininkų, prisidėjo prie dabar esančios sistemos kūrimo. Daugelis dar ir šiandien prisimena jų šeimos malūną kaip ekologinių miltų ir kruopų gamintoją nors jau gana ilgą laiką šių produktų verslininkai nebegamina – šiandien jie vysto ekologinių trapučių liniją, kuri dabar kaip niekad atliepia pasaulines tendencijas. Aktyviai po parodas užsienyje važinėjantis „Ustukių malūno“ vadovas kalba, jog pagrindinis reikalavimas, kurį turi atitikti šiuolaikiniai užkandžiai, neabejotinai siejamas su sveika mityba bei gyvensena – visuomenė dairosi idėjų, kaip su maistu pasiekti kuo geresnę savijautą, kaip gauti kuo įmanoma daugiau naudingųjų medžiagų.

„Eksperimentuojame ir kuriame tokią produkciją, kurios gamybai reikia kiek įmanoma mažiau riebalų, pridėtinio cukraus, prieskonių, o galutinis produktas turėtų didelį kiekį baltymų, kitų naudingų augalinės kilmės medžiagų, tiktų vegetarams, veganams. Didžiuojamės turėdami gausų ankštinių produktų pagrindu sukurtą trapučių asortimentą, o taip pat trapučius praturtintus supermaistu, pavyzdžiui, spirulina. Maža to, sveiki produktai turi būti ir skanūs, todėl skoniui skiriame ne mažiau dėmesio. Mūsų nuostabai, tautiečių simpatijas laimi tikrai netradiciniai variantai – sūrio ir triufelių bei pelėsinio sūrio. Tai rodo, jog žmonės palankiai žiūri į naujoves ir noriai jas išbando“, – „Ustukių malūno“ kuriamų trapučių vertes vardija K. Uždavinys.

Ir vietoje duonos, ir kaip užkandis

Raminta Gecevičiūtė, prekybos tinklo „Maxima“ atstovė ryšiams su žiniasklaida, pastebi, kad trapučiai jau turi savo ištikimus pirkėjus.

„Užkandžių kategorijoje trapučiai užima solidžią vietą, o patys perkamiausi yra kukurūzų trapučiai. Pagal pirkėjų simpatijas antroje vietoje rikiuojasi ryžių, kviečių, lęšių ir grikių trapučiai, savo gerbėjus atranda tokios naujovės kaip avinžirnių, avižų, speltų trapučiai. Pirkėjai noriai renkasi ir išbando naujus gaminius – ypač vietinių gamintojų, o mes siekiame paskatinti rinktis sveikesnes užkandžių alternatyvas itin palankiais kainų pasiūlymais – štai ir šią savaitę paragauti „Ustukių malūno“ trapučių ar pasirūpinti jų atsargomis spintelėse galima pigiau“, –  sako R. Gecevičiūtė.

K. Uždavinys pastebi, kad trapučius pastaruoju metu daugelis renkasi kaip alternatyvą duonos gaminiams – gamindami sumuštinius, patiekdami prie salotų ar kitų patiekalų, o kartu tai yra sveikesnis užkandis tiek suaugusiems, tiek vaikams.

„Mes ir patys savo rate turbūt nė dienos be trapučių neišbūname. Man vis dar nėra skanesnio pasirinkimo, kai norisi kažką kramsnoti žiūrint filmą, važiuojant automobiliu ar kai norisi kuo pavaišinti svečius bei vaikus. Beje, šio vartotojų segmento simpatijas neabejotinai susirinks dar viena šiuo metu testuojama naujovė – mini ryžių trapučiai su natūraliomis obuolių sultimis. Tai puikus, natūraliai saldus užkandis, man atstojantis bet kokį desertą. Dar jaučiu savotišką priklausomybę mini bulvių trapučiams su sūrio ir grietinės prieskoniais, todėl visuomet turiu jų namuose“, – savo favoritais dalijasi K. Uždavinys.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje, kurioje dirba apie 11 tūkst. darbuotojų. Šiuo metu Lietuvoje veikia arti pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Daugiau informacijos:

El. paštas komunikacija@maxima.lt