M. Navickienė: Lietuva telkia ES šalis spartesniam Ukrainos ir Moldovos tapimui Europos šeimos dalimi

Lietuva pasirengusi toliau teikti visapusišką paramą narystės Europos Sąjungoje siekiančioms Ukrainai ir Moldovai. Taip pat būtina stiprinti ES narių strateginę partnerystę, padedant Ukrainai ir Moldovai siekti socialinės politikos reformų pažangos – pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Kijeve dalyvaudama Europos šalių aukščiausio lygio socialinės politikos ministrų susitikime. Lietuva imasi lyderystės pritraukiant tarptautinių partnerių įgyvendinamiems pagalbos Ukrainai projektams.

Socialinės politikos ministrų susitikime Kijeve dalyvauja Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Dubravka Šuica, Ukrainos ministras pirmininkas Denys Shmyhal, jo pavaduotoja Europos ir Euroatlantinės integracijos klausimais Oksana Zholnovych, Ukrainos, Moldovos ir ES šalių socialinės politikos ministrai bei viceministrai.

„Lietuva ėmėsi lyderystės – drauge su Ukraina, Moldova ir Švedija sukvietėme socialinės srities ministrus, kad aptartume strateginės partnerystės veiksmus. Turime suremti pečius, sutelkti maksimalias pastangas ir padėti šioms narystės ES siekiančioms šalims pasiekti pažangos rengiant teisės aktus ir derinant juos prie ES teisės, vykdant socialinės politikos reformas, stiprinant administracinius gebėjimus. Šiuo metu Ukrainai tenka milžiniškas iššūkis – ji tuo pat metu ir didvyriškai ginklu kaunasi fronte už savo laisvę ir nepriklausomybę, ir stengiasi padaryti viską, kad kuo greičiau taptų Europos šeimos dalimi. Padėti šių tikslų pasiekti įmanomai greičiau – mūsų visų bendra atsakomybė“, – pabrėžia ministrė M. Navickienė.

Ministrės M. Navickienės teigimu, parama Ukrainai turi būti plati: tiek ekspertinėmis žiniomis, tiek ginklais, šalies atstatymu, finansiniais ištekliais, paslaugomis, kurių taip labai reikia Ukrainos žmonėms.

Lietuva Ukrainoje pradeda įgyvendinti 15 mln. eurų vertės reabilitacijos programas. 10 mln. eurų vertės programa skirtą nuo karo nukentėjusių veteranų medicininei ir psichosocialinei reabilitacijai bei reintegracijai. Bus investuojama į Dnipro ir Lvivo reabilitacijos centrų rekonstrukciją, infrastruktūrą ir paslaugų plėtrą. Be to, atskira 5 mln. eurų programa bus skirta Žytomyro karo ligoninės reabilitacijos centro atnaujinimui ir paslaugoms gerinti. Prie šių Lietuvos programų bus kviečiami prisidėti ir kiti tarptautiniai donorai.

Lietuva yra prisiėmusi lyderystę atstatant per karo veiksmus sugriautą vieną iš Borodyankos mokyklų ir vaikų darželį Irpinėje. Taip pat, bendradarbiaudama su Europos Sąjungos institucijomis, pradėjo programą, skirtą įrengti bombų slėptuves Ukrainos mokyklose, nes nuo karo kenčiančioje šalyje trūksta apie 3500 slėptuvių mokyklose. Lietuva kviečia ir kitus tarptautinius partnerius prisijungti prie šios svarbios iniciatyvos ir suteikti galimybę Ukrainos vaikams mokytis ne nuotoliniu būdu, o mokyklos suole.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerija humanitarinei pagalbai skyrė daugiau nei 15 mln. eurų. Ši parama buvo skirta daiktams, maisto prekėms, higienos prekėms, įvairiems reikmenims. Taip pat buvo remiami pažeidžiami vaikai, nėščios moterys, suteikta kita reikalinga pagalba.

Ministrė M. Navickienė, šiandien dalyvaudama Europos šalių aukščiausio lygio socialinės politikos ministrų susitikime, pristato Lietuvos patirtį stiprinant žmonių su negalia socialinę įtrauktį, moderuoja Ukrainos ir kitų Europos šalių partnerių diskusiją šia tema, dalyvauja diskusijose kitais socialinės politikos klausimais.

Pranešimą paskelbė: Komunikacijos skyrius -, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal