M. Gudauskas: Nuosavas saulės elektrinių parkas ir mažinamas poveikis aplinkai – „Eckes-Granini Baltic“ pristato tvarumo tikslus 2024 metams

Marius Gudauskas, didžiausios Lietuvoje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas

Verslo pasiekimai tvarumo atžvilgiu tampa kasdienybe: tvarumo strategijos, tvarumo pažangos ataskaitos, aplinkai daromo poveikio vertinimas ir išsikeltų tikslų siekimas... Būtų galima vardinti be pabaigos. Vis dėlto, kaip greitai pamiršome, kad dar prieš 10 metų stebėjomės, kai didžiausios pasaulio ekonomikos – Kinija ir JAV – paskelbė bendrą susitarimą dėl klimato kaitos. Tai buvo itin reikšmingas postūmis ne tik pasaulio lyderiams, bet ir verslui imtis konkrečių veiksmų, kad tvari veikla taptų kiekvienos organizacijos siekiamybė.

2015-aisiais metais JAV prezidentas Barakas Obama paskelbė, kad iki 2025 m. išmetamųjų teršalų kiekis bus sumažintas 26-28 proc. Tuo tarpu Kinijos prezidentas Xi Jinpingas įsipareigojo, kad iki 2030 m. šalis bent 20 proc. energijos gaus iš anglies dioksido neišskiriančių šaltinių.

Per tą dešimtmetį pasaulyje išties įvyko daugiau, nei galėjome planuoti – sparčiai augusią ekonomiką staiga pakirtusi ir įprastą gyvenimą gerokai suparalyžiavusi COVID-19 pandemija. Vėliau – energetikos kainų šoką sukėlęs Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir visos iš to iki šiol kylančios pasekmės.

Nepaisant visų geopolitinių ir ekonominių iššūkių, ne visos įmonės imasi mažinti ambicijų tvarumo srityje. Atvirkščiai – neapibrėžtumo sąlygomis veikiančiam verslui tai tampa lakmuso popierėliu, parodančiu, kiek ryžtingai yra apsispręsta nenukrypti nuo siekiamo tikslo.

Didžiausia Lietuvoje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintoja „Eckes-Granini Baltic“ šiemet jau 10-ąjį kartą paskelbė aplinkosaugos ataskaitą ir pratęsė EMAS (Europos Sąjungos aplinkosaugos vadybos ir audito sistemos) sertifikavimą.

Šiuo metu galime pasidžiaugti, kad per visus šiuos metus pasiekėme išties daug – reikšmingai mažinome poveikį aplinkai, plėtėme sulčių iš tvariai užaugintų vaisių krepšelį. Esame užsibrėžę aiškų tikslą – būti tvariais sulčių gamintojais. Šiam tikslui pasiekti koncentruojamės ties šešiomis veiklos kryptimis: tvariomis sultimis, klimato apsauga, pakuote, socialine atsakomybe, darbuotojais bei mityba.

2023 metais pradėjome nuosavų nuotekų valymo įrenginių ir saulės elektrinių parko įrengimo projektus. Parke esanti 500 kilovatų (kW) galios elektrinė turėtų patenkinti pusę elektros energijos gamybos poreikių. Tai mums yra dar vienas svarbus žingsnis į priekį, nes jau nuo 2015 metų perkame ir naudojame žaliąją elektros energiją.

Toliau sėkmingai mažinome išmetamo anglies dvideginio (CO₂) bei atliekų kiekį. 2023 metais CO₂ emisijos 1000 litrų pagamintos produkcijos mažėjo nuo 0,01493 iki 0,01421 tonų. Atitinkamai sumažėjo ir atliekų – nuo 0,0072 t/1000 iki 0,0055 t/1000 litrų produkcijos.

Efektyvesnės gamybos užtikrinimas ir bendradarbiavimas su tiekėjais bei partneriais, kurie taip pat siekia mažinti CO₂ emisijas savo veikloje – visa tai reiškia, kad išmetamo anglies dioksido mažinimas užtikrinamas ne tik tiesioginėje veikloje, bet ir tiekimo grandinėje.

Šiems metams keliame ne mažiau ambicingus tikslus – sieksime mažinti į sąvartynus patenkantį atliekų kiekį, užtikrinant, kad neviršysime 1 kilogramų atliekų 1000 litrų produkcijos. Mažinsime ir aplinkos taršą dėl nuotekų susidarymo – ketiname neviršyti 1,4 m3 nuotekų kiekio 1000 litrų. Taip pat taupysime gamtinius išteklius ir efektyviau naudosime elektros bei dujų energiją, optimizuojant garo paruošimo gamybą. Tai reiškia, kad ir toliau 100 proc. elektros energijos naudosime iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Galiausiai, išanalizuosime galimą elektros energijos gamybą iš 500 kW galios saulės elektrinių parko ir galimą elektrinių kasečių įrengimą katiluose, siekiant sumažinti dujų suvartojimą net 70 proc.

Tvarumo įsipareigojimai tampa konkrečiais veiksmais atskleisdami, kiek daug kiekvienas verslas turi potencialo persitvarkyti ir prisitaikyti prie naujos realybės. Dideli verslai savo veikla tik patvirtina taisyklę, kad patiekalas valgomas po kąsnelį, o ne visas iš karto. Todėl kiekvienas, net ir mažiausio tikslo, pasiekimas tvarumo srityje yra svarbus.

Pranešimą paskelbė: UAB "Idea Prima"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-31 14:32
Verslas, ekonomika, finansai, Ekologija
pasidalinti
atgal