Lentynose – jau šviežias derlius: papasakojo, kaip „Lidl“ užtikrina jo kokybę

Vasara – puikus metas praturtinti organizmą trūkstamomis maistinėmis medžiagomis, kurių gausu sultingose ir kvapniose sezoninėse šviežiose daržovėse, vaisiuose ir uogose. Kol lietuviški vaisiai ir daržovės dar tik ruošiasi džiuginti nauju derliumi, šviežias šiųmetis derlius iš šiltesnių šalių jau keliauja ir į mūsų šalį. „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento vadovas Karolis Lebednikas pasakoja, jog visiškai nesvarbu, iš kurios Europos šalies atvyksta vaisiai ir daržovės, prekybos tinklas visam asortimentui taiko vienus aukščiausių kokybės reikalavimų visoje šalies rinkoje.

Sveikatos specialistų teigimu, per dieną ne tik svarbu suvartoti bent 400 g vaisių ir daržovių, bet svarbu, kad pastarieji būtų įvairių spalvų. Taip aprūpiname organizmą visu spektru maistinių medžiagų bei vitaminų bei gauname bioflavonoidų – vaisiuose ir daržovėse randamų antioksidantų. Šiam tikslui pasiekti „Lidl“ siūlo itin platų šviežią daržovių ir vaisių pasirinkimą, kuris vasarą tampa dar margesnis.

„Atėjus vasarai mūsų asortimente galima rasti dar įvairesnių šviežių tiek Lietuvoje užaugintų, tiek iš užsienio atvežtų vaisių ir daržovių, iš kurių lėkštėje nesunku kurti gardžias, turtingas vitaminais ir spalvingas maisto mozaikas. Pirkėjai iš parduotuvių lentynų noriai šluoja ne tik šaltibarščiams reikalingus agurkus ir žalumynus, bet ir smidrus, ridikėlius ar kitas įvairias vietines sezonines daržoves. Taip pat aktyviai perkama produkcija iš užsienio – šilauogės, persikai, nektarinai ir mažai sėklų turintys arbūzai iš Ispanijos, trešnės iš Graikijos“, – sako K. Lebednikas.

Jis pastebi, kad vasarą aktyviau nei daržovės yra perkami vaisiai ir uogos, pavyzdžiui, pastebima, kad prekyboje atsiradus trešnėms, pirkėjai jas itin noriai išgraibsto.

„Nors jomis prekiaujame sąlyginai trumpą laiką, trešnių prekybos apyvarta per kelis šiltojo metų laiko mėnesius aplenkia netgi niekuomet populiarumo neprarandančių bananų pardavimus“, – sako K. Lebednikas.

Visam derliui – vienodai aukšti kokybės reikalavimai

Pasak K. Lebedniko, tiek Lietuvoje užauginamai, tiek iš užsienio įvežamai produkcijai „Lidl“ taiko vienodai griežtus reikalavimus, kurie padeda užtikrinti vaisių ir daržovių kokybę bei šviežumą.

„Nesvarbu, iš kurios Europos šalies į mūsų parduotuves atkeliauja vaisiai ar daržovės, visiems yra taikomi vienodi reikalavimai. „Lidl“ lentynas pasiekiančius vaisius ir daržoves kontroliuojame dar griežčiau nei Europos Sąjungos (ES) reglamentas: reikalaujame, kad tiekiamuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Taip pat tokiuose produktuose negali būti daugiau kaip penkių rūšių auginimo metu naudotų veikliųjų medžiagų likučių. Tad kol dar lietuviško derliaus nėra ar jam auginti Lietuvoje nebūna galimybių, savo pirkėjams pateikiame tiek pat kokybiškus vaisius ir daržoves iš kitų šalių“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento vadovas.

Be to, prekybos tinklas reguliariai atlieka analitinius laboratorinius tyrimus dėl veikliųjų medžiagų likučių ir kitų „Lidl“ bei teisės aktais nustatytų reikalavimų laikymosi, o tiekėjams nurodo laikytis tvarumo reikalavimų ir turėti tai įrodančius sertifikatus.

K. Lebedniko teigimu, tinklas tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse dirba tik su patikimais ir stipriais augintojais, turinčiais tarptautinį geros žemdirbystės praktikos sertifikatą „Global G.A.P.“, kuris įrodo augintojo ūkio tvarumą, darnų vystymąsi, tausojamus gamtos išteklius bei darbuotojų ir produktų saugą. Nuo šiol augintojams pradedamas taikyti ir papildomas reikalavimas – jie privalo turėti „GRASP“ sertifikatą, įrodantį darbdavio socialinę atsakomybę darbuotojų atžvilgiu.

Ekologiškiems produktams – dar griežtesnė kontrolė

Kokybės užtikrinimo departamento vadovas pabrėžia, kad „Lidl“ lentynose taip pat galima rasti ekologiškų vaisių ir daržovių – jų auginimui pesticidų naudojimas yra apskritai draudžiamas.

„Pirkdamas sertifikuotus ekologiškus gaminius parduotuvėse pirkėjas gali būti tikras, kad įsigyja produktą, kurio sudėtyje visiškai nėra veikliųjų medžiagų. Tokie vaisiai bei daržovės išauginti tvariai ir atsižvelgiant į tarptautinius reikalavimus. Ekologiškus produktus parduotuvėje nesunku atskirti – jie yra žymimi Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu – baltu lapu žaliame fone“, – teigia K. Lebednikas.

Parduotuves pasiekia per kelias valandas

Visų vaisių ir daržovių šviežumą ir kokybę padeda užtikrinti ir „Lidl“ specialistai. Į logistikos centrus atkeliavęs derlius yra tikrinamas specialiais prietaisais bei laikomas skirtingose temperatūrose, kad išliktų kuo šviežesnis ir skanesnis. Patikrinti ir išskirstyti vaisiai bei daržovės logistikos centre neužsibūna. Į logistikos centrą atkeliavę pavakarę, dar tą pačią naktį jie iškeliauja į parduotuves ir anksti ryte būna kraunami į lentynas.

„Švieži vaisiai ir daržovės į mūsų logistikos centrą atvyksta ir į parduotuves išvyksta per mažiau nei 24 valandas. Vežant produktus naktį, mes galime užtikrinti, kad prekės parduotuvių lentynas pasieks greičiau, nes keliuose yra mažiau transporto, o kitą dieną pirkėjai jau galės džiaugtis šviežiu vaisių ir daržovių asortimentu“, – pasakoja K. Lebednikas.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 73 „Lidl“ parduotuvės 28 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose ir Molėtuose.

Pranešimą paskelbė: UAB "coagency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal